Nimănui nu-i place să greșească, însă eșecurile atrag după sine oportunităţi și lecţii mai valoroase uneori chiar și decât cele oferite de reușitele obţinute.

În funcţie de cum sunt privite, eșecurile pot deveni un element ce stimulează ambiţia, perseverenţa și dorinţa de a da mai mult și mai bine. „Adevărul e că te pot împinge de la spate mai tare decât crezi”, scrie antreprenorul Sean Kim într-un articol pentru Huffington Post.

Dictonul „Ce nu te omoară, te face mai puternic” este complet valabil în cazul eșecurilor. „După ce ne recuperăm în urma unui eșec, învăţăm că nu e chiar atât de înfricoșător”, punctează Brett Blumenthal, autoarea bestsellerului 52 de schimbări minore: Un an până vei deveni mai fericit și mai sănătos, într-un articol pe MindBodyGreen. Mai departe, conștientizarea faptului că un eșec nu e neapărat un capăt de drum și că ai puterea de a trece peste un astfel de episod contribuie la creșterea curajului de a-ţi asuma riscuri.

De altfel, un eșec îţi oferă oportunitatea de a observa care sunt punctele slabe ale tale și ale planului tău. Odată evaluate, acestea pot fi modificate astfel încât să nu mai constituie o barieră în calea succesului. Aceasta este una din lecţiile învăţate de Chip Conley, fondatorul Joie de Vivre Hotels. El a fost nevoit să vândă un camping de lux pentru o sumă semnificativ mai mică decât cea investită, din cauza unor greșeli făcute în alegerea conceptului și a locului. Chiar și așa, Conoley afirmă că îi place să vadă eșecurile ca „experimente nobile”.

Chiar dacă este o lecţie dură, eșecul este acel element care dă „gust” succesului și dezvoltă acel sentiment de mulţumire. „Atunci când muncim din greu pentru a obţine ce ne dorim, dobândim un grad mai profund de apreciere faţă de reușitele noastre”, subliniază Blumenthal.

Mai mult însă decât lecţii pentru reușitele viitoare, eșecurile pot fi o mărturie a efortului depus în atingerea unui obiectiv, sugera Jessica Herrin, fondatoarea companiei Stella & Dot. „Cred că trebuie să dai greș rapid și să fii mândru de eșecurile tale. Dacă nu dai greș des, înseamnă că nu îţi dai silinţa suficient”, a declarat aceasta.