Platforma internaţională edX va găzdui, începând cu 1 martie, un curs de istoria interpretării religioase susţinut de profesori de la Harvard.

Circulaţia literaturii religioase cunoaște, în ultimii ani, o creștere spectaculoasă, uneori generată chiar de tragedii motivate religios. Așa se face, de pildă, că vânzarea traducerii în engleză a Coranului a explodat în Statele Unite, după atacurile de la 11 septembrie 2001. Însă circulaţia literaturii nu înseamnă automat o înţelegere mai bună a religiei, iar lucrul acesta s-a reflectat recent în Franţa, unde, cu toate că vânzarea Coranului a crescut după atacul de la Paris, la fel s-a întâmplat și cu teama și prejudecăţile privind islamul. Diane Moore, directorul proiectului Religious Literacy, din cadrul Harvard Divinity School, consideră că acesta este doar un exemplu de „răspândire globală a «analfabetismului religios»”.

Pentru a combate acest tip de analfabetism, Moore și alţi cinci profesori de religie de la Universitatea Harvard, de la Harvard Divinity School și de la Facultatea Wellesley lansează o serie de cursuri online gratuite privind religiile lumii. Cursurile sunt oferite prin intermediul platformei de învăţare numite edX, pe care Harvard University a lansat-o în colaborare cu Massachusetts Institute of Technology, în 2012.

Seria va include câte șase cursuri pe diferite teme, care vor fi difuzate, fiecare, timp de patru săptămâni. Moore va preda primul curs, programat să înceapă la 1 martie, care va avea ca temă „Alfabetizarea religioasă: tradiţii și scripturi”. Celelalte cinci cursuri vor viza subiecte care ţin de religii specifice: creștinism, budism, islam, hinduism și iudaism.

Moore este de părere că alfabetizarea religioasă trebuie să înceapă cu recunoașterea faptului că religiile nu sunt uniforme intern și că sunt anistorice. De aceea, crede Moore, alfabetizarea religioasă presupune mai mult decât să știi cei Cinci Stâlpi ai credinţei islamice, sau cele Patru Adevăruri Nobile din budism. Alfabetizarea religioasă înseamnă să înţelegi că tradiţiile religioase sunt diverse chiar în interiorul lor, se transformă continuu și joacă roluri complexe în vieţile oamenilor.

Participanţii la curs vor învăţa despre interpretările istorice și contemporane ale textelor sacre, iar facilitatorii se așteaptă ca numărul celor înscriși să urce până la 50.000. Pentru cei interesaţi de obţinerea unei diplome la finalul cursului, edX oferă posibilitatea aceasta contra unei taxe de 50 de dolari.