Un complex interreligios, creștin, iudaic și islamic, va fi construit în EAU

875

Un complex interreligios, care va găzdui o biserică creștină, o sinagogă și o moschee, va fi construit în Emiratele Arabe Unite ca parte a unui efort ecumenic menit să consolideze relaţiile dintre credincioșii celor trei religii avraamice, creștinismul, iudaismul și islamul.

Arhitectul David Adjaye și-a dezvăluit proiectul în timpul evenimentului „Celebration of Human Fraternity” (Sărbătoarea fraternităţii umane) găzduit de o bibliotecă publică din New York City, pe 20 septembrie.

Complexul, pe care Adjaye l-a numit „Casa Familiei Avraamice” va fi ridicat pe insula Saadiyat, în apropiere de Abu Dhabi. Arhitectul a declarat că toată lumea va acea acces în acest lăcaș religios și și-a exprimat speranţa că acesta va deveni un spaţiu de „învăţare și angajare într-o misiune a coexistenţei în pace, pentru toate geraţiile care vor urma”.

„Din postura de arhitect, doresc să creez clădiri care încep să dizolve noţiunea de diferenţă ierarhică – ele ar trebui să reprezinte universalitate și totalitate – ceva superior, care să sporească bogăţia vieţii umane”, a spus Adjaye. „Sperăm să fi dezvăluit un plan pentru un spaţiu frumos și care dă de gândit în timp ce sărbătorește cele trei religii și stimulează dialogul și înţelegerea într-o perioadă critică pentru întreaga lume.”

Potrivit Reuters, sinagoga care va fi construită ca parte a complexului interreligios va fi prima sinagogă publică din Emiratele Unite, chiar dacă o mică adunare de evrei se întâlnește deja în Abu Dhabi într-o casă privată.

Rabinul M. Bruce Lustig, de la Comunitatea evreiască din Washington, membru al Comitetului Superior, a declarat că noul complex este o „oportunitate importantă pentru toţi cei care cred în puterea credinţei și a umanităţii.” „Va ajuta la construirea de punţi între liderii religioși și comunităţi, precum și la favorizarea păcii și a armoniei într-o epocă care este prea des definită prin diferenţă”, a spus Lustig. „Sunt onorat să fac parte dintr-un grup atât de apreciat care lucrează pentru a promova dragostea în locul urii, dreptatea în locul nedreptăţii și credinţa în locul fricii.”

În interiorul fiecărui lăcaș de cult, vizitatorii vor putea participa la servicii de închina, vor putea să asculte lecturi ale cărţilor sfinte pentru fiecare religie și vor putea lua parte la ritualuri religioase.

Prezenţa acestui complex este încă un pas prin care liderii Emiratelor Arabe Unite, criticaţi pentru întemniţarea a numeroși activiști și pentru pedepsirea aspră a disidenţei politice, îl fac în direcţia libertăţii și toleranţei religioase.

Proiectul Casa Familiei Avraamice succede vizita papei Francisc în Abu Dhabi în luna februarie, vizită în cadrul căreia suveranul pontif s-a întâlnit cu Marele Imama al-Azhar în Egipt. Cei doi lideri religioși au semnat atunci o declaraţie comună, prin care au pus bazele unui Comitet Superior al Fraternităţii Umane. „Ar fi însă o greșeală să credem că papa îi discriminează pozitiv pe musulmani”, scria Eliza Vlădescu dup vizita papală în Emirate.

„În anul 2017, papa a făcut vizite în Bangladesh și în Egipt (…). Nu ar trebui să uităm de întrevederile papei cu liderii credinţei ortodoxe, patriarhul Chiril, al Bisericii Ortodoxe Ruse, și patriarhul ecumenic al Constantinopolului, când s-au făcut alte apeluri la dialog fratern, ba chiar papa Francisc și patriarhul Chiril au semnat o declaraţie comună în 30 de puncte, care, la fel ca și cea semnată zilele acestea, subliniază viziunile comune ale religiilor și exprimă voinţa de a lupta împreună împotriva persecutării creștinilor în Orientul Mijlociu.”

Anul trecut, Vaticanul a ajuns la o înţelegere cu guvernul comunist din China, după ani de zile de tensiuni cu privire la numirea episcopilor catolici din ţară, care punea sub semnul întrebării existenţa comunităţilor catolice. Totodată, Vaticanul și-a îmbunătăţit relaţiile cu guvernul cubanez, care a permis construcţia a trei biserici catolice, o premieră pentru ultimii 60 de ani.

În 2019, papa a vizitat și Marocul, Bulgaria și România.

Niciun articol de afișat