Mulţi cred că Legea lui Dumnezeu este prea rigidă sau chiar despotică, dar, atunci când ne rătăcim, ea ne poate arăta drumul pe care trebuie să mergem.

Cu ani în urmă, eu și prietenii mei ne-am rătăcit prin pădure. Fiecare copac părea îngrijorător de asemănător cu ceilalţi, ceea ce a sporit dezorientarea noastră. Unul dintre prieteni a glumit că, fără semnal, telefoanele noastre erau inutile și că am fi avut nevoie de o busolă. După ce ne-am mișcat în cerc o vreme, am reușit, în cele din urmă, să găsim drumul spre casă. Această experienţă m-a făcut să mă gândesc la călătoriile derutante din viaţă, în care ne simţim pierduţi, fără direcţie. La fel cum o busolă îi ajută pe călători să fie în siguranţă, Legea lui Dumnezeu este un ghid pentru a ajunge cu bine Acasă.

Legea lui Dumnezeu nu este doar o listă cu ceea ce „trebuie” și „nu trebuie” să facem, ci un cadru în care să trăim în armonie cu Creatorul nostru și cu semenii noștri.

Înţelegerea Legii lui Dumnezeu este esenţială pentru oricine caută o legătură mai profundă cu Dumnezeu și o viaţă plină de sens. Principiile exprimate în Legea lui Dumnezeu oferă o temelie pentru viaţa trăită în dragoste, dreptate și integritate.

În limba ebraică, cuvântul folosit pentru „lege” este Tora, care se traduce prin „instruire”, „îndrumare” sau acţiunea de „a arăta calea”. Adesea ne gândim la ea în termeni juridici, în timp ce evreii din vechime o considerau un set de precepte care îi ajutau să fie în armonie cu Dumnezeu și cu semenii.

„Cuvântul Tău, Doamne, dăinuieşte în veci în ceruri” (Psalmul 119:89), punctează psalmistul, evidenţiind un adevăr fundamental, acela al caracterului neschimbător al Legii lui Dumnezeu. Această lege este expresia caracterului divin. În loc să fie o povară sau o încercare a lui Dumnezeu de a ne restricţiona libertatea, Legea reprezintă o dovadă a iubirii Lui nemăsurate.

Legea morală versus legea ceremonială

Este esenţial să facem o distincţie clară între cele două tipuri de legi prezentate în Biblie: legea morală și legea ceremonială. Legea morală (Cele Zece Porunci) reprezintă un ghid universal și atemporal pentru trăirea unei vieţi virtuoase. Pe de altă parte, legile ceremoniale au fost date poporului evreu, rostul lor fiind acela de a arăta spre Mesia cel așteptat.

Legea morală reprezintă un ghid universal și atemporal pentru trăirea unei vieţi virtuoase.

Aceste legi ceremoniale și-au atins scopul atunci când Iisus a fost răstignit pe cruce, în anul 33 d.H. Apostolul Pavel subliniază acest adevăr în scrisoarea sa către Coloseni: „Pe voi, care eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşelile. A şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit pironindu-l pe cruce” (Coloseni 2:13-14). Așadar, deși legea morală continuă să aibă un rol vital pentru creștini, legile ceremoniale și-au încetat rolul la moartea lui Iisus.

Există un argument frecvent vehiculat, potrivit căruia Legea lui Dumnezeu a devenit caducă în urma jertfei lui Iisus, iar harul ar fi înlocuit Legea. Dar harul nu anulează Legea lui Dumnezeu, ci ne schimbă din interior spre exterior. „În loc de a scuti pe om de ascultarea de Legea lui Dumnezeu, credinţa, și numai ea, este aceea care ne face părtași la harul lui Hristos, care ne face în stare să-I dăm ascultare”, notează scriitoarea Ellen White.

Apostolul Pavel susţine cu tărie caracterul durabil al legii morale: „Deci, prin credinţă desfiinţăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea” (Romani 3:31). Pavel confirmă faptul că, departe de a aboli legea, credinţa întărește faptul că respectarea ei este o componentă esenţială a umblării creștine.

Legea lui Dumnezeu, o dovadă a iubirii Lui

Legea lui Dumnezeu este ca o oglindă care ne arată defectele și ne îndrumă spre o viaţă corectă, după cum subliniază apostolul Pavel: „prin Lege vine cunoaşterea păcatului” (Romani 3:20). Fără Lege, nu am vedea nevoia noastră de Iisus.

Pe măsură ce ne apropiem de vremuri și mai tumultuoase, Legea lui Dumnezeu poate căpăta o semnificaţie mai profundă. Ea nu este doar o linie de ghidare, ci și un etalon după care omul este judecat. Ellen White scrie: „Prin Legea lui Dumnezeu am primit o mare lumină. Această lege este standardul după care ne va fi măsurat caracterul. Omului i se cere să se conformeze acum cerinţelor ei și va fi judecat potrivit ei în ziua cea mare a judecăţii” (The Gospel Herald, ianuarie 1901). Chiar dacă sună înfricoșător, nu avem motiv să ne temem. Dacă am început să fim transformaţi de Dumnezeu, inima noastră va dori în mod natural să trăiască în conformitate cu planul Său.

Legea nu este doar o linie de ghidare, ci și un etalon după care omul este judecat.

Dacă suntem tulburaţi de starea lumii noastre și ne dorim să găsim stabilitate în mijlocul haosului, înţelegerea principiilor eterne ale Legii lui Dumnezeu și integrarea lor în viaţa de zi cu zi rămân o disciplină esenţială. Nu este vorba de a urma reguli, ci de alinierea la voia Lui, pentru a fi ca El. Departe de a fi o obligaţie împovărătoare, viaţa în armonie cu instrucţiunile lui Dumnezeu poate fi, de fapt, un răspuns plin de bucurie și eliberator la harul incredibil care ne-a fost arătat.

După cum le-a explicat Iisus liderilor religioși, multitudinea de cerinţe din Scriptură derivă din două porunci: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău” (Matei 22:37) și „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22:39).

Păzim Legea pentru că ea reprezintă un plan creat de Dumnezeu pentru cea mai bună viaţă pe care am putea-o trăi vreodată.

Nu păzim Legea lui Dumnezeu fără să știm de ce, doar pentru că ni s-a poruncit să o păzim, ci pentru că ea reprezintă un plan creat de Dumnezeu pentru cea mai bună viaţă pe care ai putea-o trăi vreodată. Respectarea Legii ne oferă pace și bucurie. Aceste emoţii nu apar la întâmplare, ci sunt rezultatul natural al alinierii vieţii noastre la voinţa Creatorului nostru. Modul în care ne transformă păzirea Legii poate deveni o dovadă puternică pentru cei din jur că dragostea lui Dumnezeu schimbă vieţi.

Viaţa poate fi complicată, dar Legea lui Dumnezeu ne slujește drept busolă pentru a ne ghida înapoi, la adevărata noastră cale. Ori de câte ori ne simţim în derivă, ne putem găsi direcţia apelând la Legea Sa. Ea este mai mult decât o listă de reguli – e un plan pentru a trăi o viaţă împlinită. „Căci sfatul este o candelă, învăţătura este o lumină, iar îndemnul şi mustrarea sunt calea vieţii.” (Proverbe 6:23)

Sisi Toro este speaker și educator de sănătate. Locuiește în Hawaii și este pasionată de drumeţiile montane și de crearea de reţete. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.