Creștinii americani, tot mai cuceriţi de ideea evoluţiei

168

Doar 38% dintre americani mai cred în creaţionism, cel mai mic procent al ultimilor 35 de ani, a arătat compania de cercetare Gallup în 2017. Iar, când este vorba de creștini, procentul celor care cred în evoluţie se modifică în funcţie de întrebările care li se pun, a fost concluzia unui studiu recent al Pew Research Center.

În mai 2017, un sondaj Gallup a constatat, pentru prima oară din anul 1982, că creștinii care își declarau credinţa în faptul că omul este creaţia directă a lui Dumnezeu nu au mai constituit o majoritate. De fapt, faţă de anii ’80, viziunea seculară a câștigat de două ori mai mulţi adepţi, iar per total trei sferturi dintre amerciani cred că Dumnezeu s-a implicat în creaţie, fie direct, conform raportului biblic, fie prin susţinerea procesului evolutiv descris de Charles Darwin.

Creaţionismul este susţinut în mai mică măsură de cei cu un grad mai înalt de educaţie – 21% dintre creaţioniști au studii universitare, iar 48% dintre ei au absolvit liceul. Totuși, chiar și printre americanii cu studii superioare, credinţa într-o evoluţie susţinută de Dumnezeu este mai comună decât ideea unei evoluţii care n-are legătură cu Divinitatea.

Sondajul a arătat că ideea unei evoluţii conduse de Dumnezeu este mai frecventă în rândul catolicilor (45%). Însă, tot dintre catolici, 65% dintre cei care merg săptămânal la biserică acceptă viziunea biblică a creaţiei.

Majoritatea adulţilor americani cred că a existat evoluţie, ghidată sau nu de Dumnezeu (57%), omul rezultând în urma dezvoltării formelor mai puţin avansate de viaţă de-a lungul unor procese care au durat milioane de ani.

Americanii se împart în 3 categorii majore atunci când se raportează la problema originii vieţii, arată sociologul Jonathan Hill, de la Colegiul Calvin din Grand Rapids, Michigan: creaţioniștii, susţinătorii evoluţiei ateiste și adepţii evoluţiei teiste, care cred că teoriile lui Darwin și raportul Genezei nu se exclud reciproc.

Hill a constatat că există o nesiguranţă a adulţilor americani cu privire la ceea ce cred pe acest subiect, care transpare foarte clar în sondajele cu întrebări deschise.

Aceasta este și concluzia unui sondaj efectuat de Pew Research Center în 2018, care arăta că numărul creștinilor care cred în evoluţie variază în funcţie de modul în care își formulează întrebările cercetătorii.

Modificând modul în care formulează întrebările cu privire la originea omenirii în ultimul deceniu și jumătate, Pew Research Center a abordat respondenţii în două maniere diferite: jumătate dintre ei au primit o singură întrebare cu privire la convingerea lor despre geneza lumii, iar jumătate au fost solicitaţi să răspundă în două etape, a doua oferindu-le ocazia de a clarifica dacă Dumnezeu a jucat sau nu un rol în evoluţie.

Numărul creaţioniștilor a variat foarte mult în funcţie de abordare, cel puţin în cazul a două categorii confesionale. Astfel, procentul protestanţilor evanghelici albi care îmbrăţișează evoluţia a crescut de la 32% la 62%, iar cel al protestanţilor negri cu aceeași opinie a crescut de la 41% la 71% atunci când au avut și posibilitatea de a introduce în răspuns ideea că Dumnezeu a jucat un rol în procesul de evoluţie.

Diferenţele au fost mai mici în rândul catolicilor (creștere a declaraţiilor evoluţioniste de la 71% la 87%) și puţin semnificative în cazul protestanţilor albi (83% faţă de 87%) și al celor neafiliaţi religios, care își păstrează credinţa în evoluţie indiferent de modul în care le sunt adresate întrebările. Rezultatele au fost în concordanţă cu observaţiile cercetătorilor, conform cărora persoanele foarte religioase sunt destul de reticente în a-și declara credinţa că a existat evoluţie, cu excepţia cazului că au ocazia de a-și clarifica opinia despre rolul pe care Îl joacă Dumnezeu în acest proces.

În 2016, BioLogos, o organizaţie creștină pro-evoluţie, și-a prezentat opiniile într-o carte la care au contribuit clerici și cercetători, intitulată sugestiv Cum m-am răzgândit în privinţa evoluţiei. Mesajul cărţii este acela că un creștin devotat poate accepta teoriile darwiniste.

Cunoscutul pastor și autor creștin John Ortberg declară că este preocupat de compatibilitatea celor două mesaje și că ar trebui să privim Biblia prin ochii celor din vechime, pentru a putea privi știinţa prin ochii contemporanilor. Ortberg a contribuit la realizarea cărţii, motivaţia sa fiind poziţia dificilă a tinerilor creștini de astăzi. „Pierdem prea mulţi tineri strălucitori, care sunt dezinformaţi cu privire la știinţă sau credinţă, sau amândouă. Este o tragedie pentru mulţi tineri care cred că trebuie să aleagă”, a afirmat Ortberg.