Din 2004, de când Google oferă statistici despre căutările utilizatorilor, au existat patru mari subiecte care au generat o creștere semnificativă a căutărilor pe Google cu privire la sfârșitul lumii.

În septembrie 2008 și în noiembrie 2009 s-a citit despre posibilitatea ca acceleratorul de particule construit de CERN lângă Geneva să declanșeze sfârșitul lumii. De trei ori mai multe căutări au apărut apoi în mai 2011, adică în perioada în care ar fi urmat să aibă loc sfârșitul lumii conform predicţiilor lui Harold Camping. Însă cel mai mare volum de căutări Google pe tema sfârșitului lumii s-a înregistrat în decembrie 2012, când foarte mulţi s-au întrebat dacă nu cumva sfârșitul lumii va veni odată cu sfârșitul unui ciclu de aproape 400 de ani din calendarul maya. În cele din urmă, în septembrie 2017, oamenii au citit mai mult despre David Meade și ideea sa că Pământul se va intersecta cu o planetă numită Nibiru.

În cazul noului coronavirus, creșterea numărului de căutări pe tema sfârșitului lumii a fost similară celei provocate de temerile din jurul acceleratorului de particule CERN, din septembrie 2008. La nivel global, căutările de limbă engleză pe sintagme care asociau coronavirusul cu sfârșitul lumii au atins punctul culminant la jumătatea lunii martie 2020, în timp ce volumul căutărilor cu formularea „ce spune Biblia despre sfârșitul lumii“ a crescut cu 400%.

Cu toate acestea, volumul global al căutărilor Google legate de sfârșitul lumii e mai degrabă modest. Cel mai probabil pentru că cei mai mulţi dintre noi nu se așteaptă să citească undeva când și cum va avea loc sfârșitul lumii. În același timp, mulţi dintre noi cred că un sfârșit va exista.

În acest context, o singură concluzie pare sigură. Nu avem nevoie să ne spună cineva când va avea loc sfârșitul, dar, ca unii care credem că va exista un sfârșit, e important să știm ce se poate ști în mod rezonabil despre sfârșit. Ce s-a spus și ce s-a scris, ce s-a crezut și ce credinţe despre sfârșitul lumii au fost pe parcurs abandonate. Iar, în final, răspunzând întrebării pe care oamenii au adresat-o motorului de căutare Google în luna martie: „Ce spune Biblia despre sfârșitul lumii?“.

Norel Iacob este redactorul-șef al revistelor Semnele Timpului și ST Network.

Te-ar putea interesa și: Ce spune Apocalipsa despre o nouă ordine mondială și despre sfârșitul lumii

sfârșitul lumii