Martie 2010 – Luna confruntărilor

Satul Dogo Nahauwa, din Nigeria, a fost martorul unor ciocniri sângeroase între musulmani şi creştini. Mai multe grupuri de musulmani au atacat satul în noaptea de 8 martie. Masacrul s-a încheiat cu moartea a 500 de persoane, ucise cu macetele. Două zile mai târziu, în data de 10 martie, mai mulţi insurgenţi înarmaţi au atacat un birou al Organizaţiei Creştine World Vision, în nord-vestul Pakistanului. Cinci persoane, între care două femei, şi-au pierdut viaţa. Biroul organizaţiei a fost atacat pe motiv că ar contribui la subminarea islamului.

Coreea de Sud a înregistrat, în cursul lunii martie, unul dintre cele mai grave incidente din istoria sa navală. În data de 26 martie, nava de război Cheonan s-a scufundat. Au murit 46 dintre cele 104 de persoane care se aflau la bord. Investigaţiile ulterioare, realizate de o echipă internaţională, au arătat că vina pentru scufundarea navei sud-coreene a aparţinut Coreei de Nord, care a lansat un atac cu torpilă.

Moscova a intrat în doliu după ce două atentate sinucigaşe cu bombă, din staţiile de metrou Lubianka şi Park Kulturi, au ucis 39 de persoane şi au omorât alte 64. Atentatele din 29 martie, comise de două femei, au reprezentat primul atac terorist din capitala Rusiei, după 2004. „Îi vom distruge pe toţi până la ultimul", a declarat după incident preşedintele rus Dmitri Medvedev, referindu-se la cei care au pus la cale atacurile teroriste. Suspectaţi de plănuirea atacurilor au fost separatiştii ceceni care, în 31 martie, au organizat alte două atentate cu bombă în Daghestan.

Convenţia Globală a Ateilor, deschisă în data de 12 martie, la Melbourne, Australia, a avut scopul de a redacta o declaraţie despre efectele negative ale religiei asupra societăţii. Anul 2010, în ansamblu, a fost marcat de controverse între lumea creştină şi atei. După ce un sondaj realizat de Pew Forum on Religion and Public Life a sugerat că ateii cunosc mai multe despre religie decât creştinii, în octombrie, Vaclav Havel, primul preşedinte al Republicii Cehe, a criticat civilizaţia ateistă care „a pierdut legătura cu infinitul şi eternitatea". În noiembrie, Asociaţia Umanistă Americană a lansat cea mai scumpă campanie pentru denigrarea Bibliei.

Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat, în noaptea de 21 spre 22 martie, reforma istorică a sistemului de asigurări de sănătate. A fost o reuşită înregistrată de administraţia Obama după mai multe luni de dezbateri încinse pe marginea acestui subiect. Costurile reformei sistemului de asigurări de sănătate se vor ridica la 940 de miliarde de dolari.

Retrospectiva lunii aprilie 2010 poate fi urmărită aici.