Adio piramida alimentară, intră în scenă farfuria!

588

Ministerul Agriculturii din SUA a prezentat joi, 2 iunie, un nou plan pentru alimentaţia sănătoasă a populaţiei. Intitulat „Farfuria mea" și simbolizat ca atare, noul plan va înlocui cunoscuta piramidă alimentară și va deveni reperul în materie de nutriţie.

Conform ghidului de alimentaţie prezentat din ianuarie 2011, noul ghid prevede împărţirea suprafeţei unei farfurii în patru secţiuni, în care fructele și vegetalele ocupă jumătate din spaţiu, iar cerealele și proteinele cealaltă jumătate. Secţiunile destinate vegetalelor și cerealelor ocupă suprafaţa cea mai mare.

Farfuria mea este un simplu ghid pentru cei ce vor să-și îmbunătăţească alimentaţia. Este o sugestie, nu o direcţie, spune Tom Vilsack, ministrul american al agriculturii. „Nu le spunem oamenilor ce să mănânce, ci doar le oferim un ghid. Nu le spunem că nu ar trebui să aibă o prăjitură sau un desert, nu despre asta e vorba." Ideile de bază sunt următoarele: reducerea consumului de sare și de grăsimi saturate, reducerea caloriilor și asigurarea unui consum substanţial de fructe și vegetale. Deși farfuria este divizată în patru secţiuni, proporţiile dintre ele nu sunt obligatorii, ministerul explicând că fiecare persoană are nevoi nutriţionale diferite în funcţie de vârstă, sănătate, activitate și alţi factori.

Ministrul Vilsack afirmă că noul ghid dorește să promoveze ideea că nutriţia nu trebuie să fie ceva complicat, criticând modelul de 20 de ani al piramidei care se baza pe numărul de porţii, pe gramaje. „Încercăm să facem alegerile cât mai ușoare. Noul simbol este unul accesibil și ușor de înţeles", a confirmat și chirurgul-șef al Americii, Regina M. Benjamin prezentă la lansarea programului. „Îi încurajez pe toţi americanii să să urmeze acest ghid nutriţional și să devină familiari cu noul simbol pentru că el va fi noua busolă a unui popor sănătos." Planul a fost anunţat public și în prezenţa primei doamne a Statelor Unite ale Americii. „Părinţii nu au timp să măsoare o cantitate exactă de proteine", a spus Michelle Obama. „Dar avem timp să ne uităm în fafuriile copiilor noștri."

O observaţie făcută de ministru a fost aceea că „de-a lungul anilor, consumatorii sunt bombardaţi cu atâtea mesaje despre nutriţie încât le e greu să se concentreze pe schimbările necesare îmbunătăţirii dietei lor". Marion Nestle, profesoară de nutriţie la New York University deplânge și ea faptul că suntem asaltaţi pe piaţă de tot felul de simboluri cu privire la alimentele pe care le consumăm. Nestle e de părere însă că noul model nu este unul perfect, dar este un pas bun înainte. Farfuria mea este un plan care a fost gândit timp de doi ani de Center for Nutrition Policy and Promotion din cadrul Ministerului Agriculturii (USDA). Noul design s-a dorit „mai artistic și mai atractiv" iar ministerul va folosi reţele de socializare pentru promovarea programului. USDA ca coopera cu iniţiativa lui Michelle Obama intitulată „Let'sMove!" (Să facem mișcare), alături de alte organizaţii în parteneriat public și privat.

Prima piramidă alimentară a fost introdusă în 1992, având diferitele categorii alimentare aliniate pe niveluri orizontale. În 2005 aceasta a fost restilizată prin culori și spaţii verticale, sugerând și exerciţiul fizic. Modelul prezentat acum s-a dorit a fi unul motivaţional, proaspăt și ușor de recunoscut. Grafica și simbolistica au fost subiect de lobby pentru industriile implicare. Pentru producătorii de fructe și vegetale acoperirea unei jumătăţi din farfurie este simbolul victoriei vegetarianismului. Producătorii de lactate au fost mulţumiţi cu o cană de lapte sau iarut alăturată farfuriei. Iar reprezentanţii industriei cărnii nu s-au declarat nemulţumiţi de eliminarea „cărnii", întrucât aceasta este acum subînţeleasă nediscriminatoriu la categoria „proteine".