Schimbări în stilul de viaţă care te ajută să previi cancerul

920

Numărul deceselor provocate de cancer s-ar diminua simţitor dacă indivizii ar face câteva schimbări simple și sănătoase în ceea ce privește stilul lor de viaţă, punctează experţii de la Asociaţia Americană pentru Cercetarea Cancerului (AACR).

Nu toate cauzele care determină dezvoltarea cancerului pot fi controlate, însă există câţiva factori importanţi asupra cărora individul are control, putând evita apariţia bolii. Numai în SUA, peste jumătate din decesele survenite pe fondul tumorilor sunt atribuite unor „cauze ce puteau fi prevenite”, potrivit studiului AACR Cancer Progress Report 2014.

Autorii au realizat și un clasament al factorilor care cresc riscul de apariţie al cancerului. Cel mai periculos dintre aceștia este fumatul, responsabil pentru 30% din totalul deceselor provocate de tumori în Statele Unite. Consumul de tutun afectează aproape toate organele din corp și poate duce la dezvoltarea a 18 tipuri de cancer, printre care cel pulmonar, de rinichi, oral, de stomac, de ficat, colon, pancreas sau esofag. În ciuda consecinţelor asociate fumatului însă, circa 1 miliard de oameni din întreaga lume sunt fumători.

După diagnosticarea cu cancer, eliminarea acestui viciu poate crește șansele de supravieţuire ale pacientului. Renunţarea la ţigări reduce riscul de apariţie a unor complicaţii în cazul tratamentului și totodată creşte eficienţa chimioterapiei, susţin experţii.

Obezitatea ocupă al doilea loc în topul celor mai periculoși factori care cresc riscul de dezvoltare a tumorilor. Problemele de greutate pot duce la apariţia a șapte tipuri de cancer: de esofag, colorectal, endometrial, pancreatic, de rinichi, al vezicii biliare și cel mamar, în postmenopauză.

„Tipurile de cancer a căror frecvenţă este în creștere sunt cele asociate cu obezitatea. Factorii declanșatori nu sunt independenţi unii de alţii, așa că, dacă fumezi și ești supraponderal și inactiv fizic, ai multiple riscuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al AACR, Timothy Rebbeck, citat de The Atlantic.

Experţii americani recomandă evitarea unei vieţi sedentare și practicarea a cel puţin 150 de minute de sport moderat pe săptămână în cazul adulţilor și circa 60 de minute în cazul copiilor și adolescenţilor.

Dezvoltarea cancerului este influenţată și de alţi factori, precum agenţii patogeni (virusuri, paraziţi și bacterii), mediul de lucru, consumul de alcool, factori reproductivi, radiaţiile ultraviolete, poluarea și unele substanţe toxice. O mare parte din cazurile de cancer rămân un mister. Cauzele necunoscute ale cancerului ocupă al patrulea loc în clasamentul alcătuit de experţii AARC.