Un nou raport realizat de Consiliul pentru Apărarea Resurselor Naturale și Universitatea Harvard arată că americanii aruncă tone de mâncare în fiecare an, din cauză că nu știu ce înseamnă de fapt data de expirare de pe produse.
Cei mai mulţi consumatori consideră, în mod eronat, că data de expirare de pe alimente arată cât de sigură este pentru consum, când de fapt aceasta nu este legată de riscul unei toxiinfecţii alimentare sau a altor boli alimentare.
Sistemul a început să fie folosit în anii 1970, când americanii au început să consume mult din import și vroiau să știe informaţii despre cum au fost făcute alimentele. Data de expirare indică doar prospeţimea și indică perioada până la care alimentele se menţin la cel mai înalt nivel de prospeţime. Asta nu înseamnă că mâncarea nu mai este comestibilă după ce acea dată a trecut.
În cazul celor mai multe alimente care nu au nevoie să stea la frigider, nu se schimbă nimic în ceea ce privește calitatea sau gustul, după ce acestea trec de termenul de expirare. Conform CNN, ouăle, de exemplu, pot fi consumate până la 3-5 săptămâni după cumpărare, iar semipreparatele, precum pastele făinoase cu prafuri de brânză sau ciuperci, pot fi consumate chiar și după un an de la data expirării. Desigur, același lucru nu este valabil pentru produsele din carne proaspătă, care se strică destul de repede după ce trece data de expirare, dacă nu sunt puse la congelator.
Conform raportului, exprimări precum „a se consuma înainte de”, sau „a se vinde înainte de” sunt greșit folosite și induc în eroare consumatorii. Mai mult de 90% dintre americani aruncă mâncarea prematur. În fiecare an, 40% din produsele alimentare americane sunt aruncate din această cauză.