Felul în care respirăm este influenţat de ceea ce simţim. Atunci când ne sperie ceva sau resimţim un stres puternic, respiraţia se dereglează și putem avea senaţia de sufocare. La fel, atunci când suntem supăraţi, frustraţi sau dezamăgiţi, începem să oftăm.
Deși putem ofta și după o masă copioasă, cercetătorii de la Universitatea din Oslo au descoperit că motivul principal care stârnește oftatul este un sentiment negativ. Cercetarea se potrivește cu opinia specialiștilor de la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, care susţine să oftatul este un mecanism prin care organismul se resetează fizic și mental, o modalitate de relaxare.
Ce îţi transmite organismul atunci când oftezi
Dacă oftăm după o masă abundentă sau după o activitate fizică este pentru că plămânii nu au destul oxigen, iar prin oftat se inhalează un volum de aer de 1,5-2 ori mai mare decât în timpul respiraţiei normale, scrie Adevărul.
Dacă oftăm în mod frecvent, s-ar putea să fie probleme mai mari la mijloc. Cum oftatul frecvent are rolul de a restabili nivelul optim de oxigen în organism, medicii avertizează că am putea suferi de afecţiuni precum astm bronșic, emfizem pulmonar, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) și dispnee, care este unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor cardiace.
Citeşte şi: „Amprenta” respiraţiei, o nouă metodă de diagnosticare a pacienţilor
Când oftăm mai des
Există o serie de studii care au încercat sa afle în ce situaţii oftează cel mai des oamenii. În urma experimentului pe care l-au realizat, ei au observat, așa cum era de așteptat, că emoţiile negative stârnesc cel mai des oftatul: dezamăgire, înfrangere, frustrare, plictiseală și nostalgie.
În urma analizei, oftatul a ajuns să fie perceput ca o soluţie de resetare a organismului. Acel gest inconștient de a inspira adânc aer în piept și de-al expira cu un sunet caracteristic te ajută să o iei de la zero, fizic și mental.
Specialiștii de la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia sunt de părere că oftezi într-un moment de tensiune pentru a încerca să te relaxezi. Creșterea și, ulterior, scăderea volumului alveolelor pulmonare creează senzaţia plăcută de relaxare care survine în secunda următoare oftatului, au explicat medicii.