Statul Hawaii se pregătește să interzică fumatul cu totul

378

În ianuarie 2017, Hawaii a devenit primul stat american care a crescut vârsta legală pentru fumat la 21 de ani, în timp ce în alte state este 18 sau 19 ani. Iar acum ar putea să devină primul stat care interzice fumatul cu totul.

Strategia propusă de democratul Richard Creagan, medic la origine, este diferită de cea aplicată în cele mai multe ţări europene. Astfel, dacă la noi se obișnuiește restrângerea progresivă a spaţiilor în care fumatul este legal, în statele americane se merge pe creșterea progresivă a vârstei de la care oamenii pot începe să fumeze legal.

În majoritatea statelor americane, vârsta legală este de 18 sau 19 ani, ceea ce teoretic îi protejează pe tineri de efectele fumatului de timpuriu. Studiile arată că tinerii care încep să fumeze și să bea alcool de la vârste mici își vor cauza daune vizibile la nivelul arterelor până la vârsta de 17 ani. Creagan numește fumatul „cel mai periculos artefact din istoria umanităţii”.

Propunerea sa legislativă, care așteaptă să fie votată, prevede creșterea progresivă a vârstei legale pentru fumat, de la 21 la 30 de ani, în 2020, la 40 de ani, în 2021, la 50 de ani, în 2022, ajungând ca, în final, în anul 2024 fumatul să fie permis doar începând cu vârsta de 100 de ani, ceea ce în alte cuvinte înseamnă interzicerea fumatului cu totul. Proiectul legislativ nu include însă și trabucurile și ţigările electronice.

Dr. Creagan acuză industria tutunului că a conceput ţigările astfel încât să devină foarte ușor adictive, știind cât sunt de periculoase pentru sănătate. „Nu li se permite oamenilor să aibă acces liber la opiacee sau la tot felul de medicamente care se eliberează doar cu reţetă”, dădea Creagan un exemplu, dar li se permite accesul liber la ţigări, care pe termen lung au efecte mult mai pronunţate asupra stării de sănătate a populaţiei.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, fumatul de tutun este prima cauză de boli și decese ce pot fi prevenite. Aproximativ 500.000 de americani mor în fiecare an din cauza bolilor cauzate de fumat. În Europa, România se fălește cu cel mai mare număr de dependenţi de tutun raportat la numărul de locuitori, 80% dintre aceștia apucându-se de fumat înainte de 22 de ani.