Mângâindu-ne adesea doar prin cuvinte, construim o religie a ritualurilor și ideilor, o religie confortabilă. Religia lui Iisus a fost mult diferită.

El îi căuta pe oameni în locul în care se aflau, fără teama de a-i întâlni sau chiar de a-i atinge pe cei de care societatea se temea.

Descoperă colecţia integrală de analize ST pe tema CoVid-19

Creștinul ca model de speranţă, pace și echilibru

Situaţiile extraordinare scot la iveală oameni extraordinari. Una dintre cele mai importante contribuţii ale creștinului în perioade de criză este aceea de a fi model. Când oamenii sunt panicaţi, deprimaţi, fără speranţă și insultători, creștinul poate fi echilibrat de reperul pe care îl are în Hristos. Speranţa, echilibrul și pacea pe care Dumnezeu le poate da prin revelaţia Bibliei pot deveni stindarde, ancore și stâlpi ai unei societăţi debusolate. Înainte ca să se lase ajutat sau ca el însuși să ajute, orice om trebuie să pună capăt propriei panici și disperări și să redevină om.

Respectă recomandările Direcţiei de Sănătate Publică!

Creștinul nu mistifică lucrurile cunoscute și nici nu folosește credinţa și supranaturalul ca apanaj al ignoranţei sau al neglijenţei. Rugăciunea nu este pentru a elimina microbii sau virusurile de pe mâinile nespălate sau pentru a înlătura consecinţele unor comportamente dăunătoare, dar preferate. Binele pe care ţi-l faci prin izolare și igienă este binele pe care îl poţi face semenului tău. Ferit de virus, poţi să îi protejezi pe ceilalţi.

O mână întinsă

Ajută-i pe cei din categoriile defavorizate să poată depăși criza. O iniţiativă posibilă ar fi ca persoanele tinere să-i ajute pe cei în vârstă la cumpărături. În felul acesta, cei mai vulnerabili sunt feriţi de aglomerări sau de mediile cu probabilitate ridicată de contagiere.

Bancă de alimente, măști, șerveţele și dezinfectanţi

Tipul acesta de criză naște eroi – cadre medicale, care prin sacrificiu le oferă multora dreptul la viaţă. Mai bine decât să ne oprim la găsirea vinovatului din cauza căruia spitalele sunt în criză de șerveţele, măști, săpun și dezinfectanţi, să pornim campanii de strângere de fonduri sau de donaţii necesare sistemului medical.

Donează sânge!

În perioada de criză epidemiologică, donatorii de sânge, care oricum nu sunt mulţi, se împuţinează. Nevoia de sânge este egală cu cea de dinaintea crizei, iar donatorii sunt aproape inexistenţi. Suntem invitaţi să devenim donatori și promotori ai unor campanii prin care să conștientizăm populaţia de această nevoie. Spitalele fără sânge sunt neputincioase în încercarea de a salva vieţi.

Influencer online

Fiindcă situaţia impune izolare, internetul poate deveni unul dintre cele mai bune instrumente de implicare socială. Distribuirea de informaţii relevante, educative, reale și corecte ajută la educarea cetăţenilor. Acestea pot calma spirite, pot da speranţă, pot echilibra atitudini, pot educa din punctul de vedere al igienei ș.a.m.d. În același timp, internetul poate deveni mijlocul prielnic prin care copiii își pot continua educaţia formală, cei singuri sau în vârstă pot fi consiliaţi psihologic, spiritual sau medical. Orice criză poate deveni prilej de dezvoltare, evoluţie și slujire dezinteresată.

Descoperă colecţia integrală de analize ST pe tema CoVid-19

Ștefăniţă Poenariu este pastor și doctorand în Educaţie la Universitatea Montemorelos.