Pericolele din vopseaua de păr

1903

Produsele pentru vopsirea, ondularea sau îndreptarea părului conţin substanţe chimice care pot crește riscul dezvoltării cancerului, avertizează experţii de la Universitatea Lund din Suedia.

Cercetătorii au recoltat mostre de sânge de la 295 de femei care lucrează în saloane de înfrumuseţare, 32 de femei care au fost supuse unui proces de vopsire a părului și 60 de femei care nu și-au vopsit părul în ultimul an (grup de control). Niciuna dintre voluntare nu era fumătoare. Probele au fost analizate pentru a evalua dacă acestea conţin amine aromatice, un grup de substanţe cu potenţial carcinogen.

„Am descoperit niveluri măsurabile de orto-toluidină la jumătate dintre coafeze, consumatori și subiecţii de control”, a declarat autoarea principală a studiului, Gabriella Johansson, studentă la doctorat. Despre orto-toluidină s-a demonstrat anterior că poate conduce la dezvoltarea cancerului atât la animale, cât și la oameni, precizează coordonatoarea studiului, Maria Albin.

Rezultatele sugerează că cea mai expusă categorie de persoane e alcătuită din persoanele care lucrează în saloanele de înfrumuseţare. Cu cât acestea au prestat mai multe servicii care includ folosirea vopselelor și a produselor pentru permanent sau pentru îndreptarea chimică a părului, cu atât a crescut nivelul de orto-toluidină din sânge. În plus, folosirea frecventă a vopselelor a condus la creșterea nivelului de meta-toluidină, un alt compus chimic despre care încă nu se cunoaște în ce măsură poate influenţa apariţia cancerului.

„La sfârșitul anilor 1970, au fost luate măsuri de reglementare (în Europa) și aminele aromatice carcinogene au fost puse pe lista de ingrediente interzise ale produselor de colorare a părului. Este discutabil dacă acest lucru este încă o problemă pentru vopselele de păr moderne”, a declarat Johansson pentru Reuters.

Dr. Carlo La Vecchia, de la Istituto di Ricerche Farmacologiche “Mario Negri”, Italia, care nu a participat la studiu, este de părere că produsele pentru colorarea părului nu ar trebui asociate cu riscul de cancer. „Dacă unele dintre concluziile studiului sunt confirmate, ar trebui să fie un indiciu pentru schimbarea compoziţiei vopselelor de păr, însă acest lucru este departe de a fi clar”. Cu toate acestea, expertul punctează că aceste produse conţin substanţe toxice sau care pot provoca iritaţii.

De aceea, luarea unor măsuri de protecţie este esenţială, indiferent dacă conţin sau nu chimicale cancerigene. Specialiștii sfătuiesc folosirea mănușilor speciale în timpul utilizării produselor, desfășurarea acţiunii de colorare a părului într-o cameră bine aerisită și vopsirea părului cât mai rar.

Studii anterioare au arătat că produsele de vopsire a părului ar putea crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân, de vezică urinară, limfom sau leucemie, scriu experţii de la Cancer Research UK. Cu toate acestea, „nu există o dovadă clară că vopselele de păr pot provoca vreunul dintre aceste tipuri de cancer”.