Cine se scoală de dimineaţă e mai vesel

2018

Desfiinţează butonul Snooze al ceasului tău fiindcă, spun oamenii de știinţă, cei care se trezesc devreme sunt mai fericiţi și mai sănătoși decât persoanele care se trezesc mai târziu. Cel mai rău o duc „păsările de noapte" ale căror obiceiuri îi costă atât starea fizică bună, cât și dispoziţia psihică pozitivă.

Potrivit publicaţiei britanice Daily Mail, circa 13% dintre subiecţii chestionaţi pentru un sondaj al Universităţii Roehampton se trezeau înainte de ora 7 în timpul săptămânii și nu simţeau nevoia să lenevească în pat în week-end. În schimb, „păsările de noapte” însumau 6% dintre cei chestionaţi și aveau obiceiul să doarmă în timpul săptămânii până la 9, iar în week-end să petreacă dimineţile în pat. Restul de 81% aveau obiceiul de a se trezi nici prea devreme, nici prea târziu.

Oamenii de știinţă au observat că incidenţa depresiei și a anxietăţii în rândul persoanelor care se trezesc foarte de dimineaţă este mult mai scăzută decât în cazul celor care se trezesc mai târziu. Primii sunt mai predispuși să ia micul dejun zilnic, obicei care a fost anterior asociat cu o siluetă suplă.

Cercetătorul Dr Jörge Huber, coordonatorul studiului, spune că „dacă ești o persoană nocturnă nu înseamnă neapărat că ești nefericit, însă există câteva diferenţe.” Deși specialiștii nu cunosc cauza exact a acestor diferenţe, ei spun că mersul târziu la culcare e un indicator al unui somn de calitate inferioară.