Copiii de azi sunt mai sedentari decât părinţii lor

114

Copiii din ziua de azi cu 15% mai puţin în formă faţă de cum erau părinţii lor la aceeași vârstă, susţin cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud, citaţi de Associated Press.

Experţii au analizat 50 de studii legate de activitatea de alergare, desfășurate în 28 de ţări, în perioada 1964-2010. Cercetările au totalizat un eșantion de peste 25 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani. Experimentele au testat distanţele pe care participanţii le puteau parcurge alergând într-un interval de cinci până la 15 minute, sau viteza cu care parcurgeau distanţe între 1,6 km şi 3,2 km.

Rezultatele au arătat o creștere a intervalului de timp în care copiii de azi parcurgeau o distanţă de 1,6 km, cu un minut și jumătate faţă de copiii de acum 30 de ani. Forma fizică a copiilor de acum a fost evaluată ca fiind cu 15 procente mai slabă decât cea a părinţilor acestora, pe când erau la fel de tineri. Totodată, experţii au observat un declin al activităţilor sportive cardio, de 5% la fiecare 10 ani, începând cu 1975.

Rezistenţa slabă la exerciţiile cardio ar putea fi explicată de o serie de factori, precum cei psihologici, fizici, psihosociali, legaţi de comportamentul social, dar și de creșterea greutăţii corporale, susţine coordonatorul studiului, dr. Grant Tomkinson, scrie Daily Mail. „De fapt, între 30% și 60% din declinul performanţei rezistenţei la alergat poate fi explicat prin creșterea masei de grăsime", spune expertul.

Tot mai mulţi specialiști atrag atenţia asupra faptului că tinerii duc un stil de viaţă din ce în ce mai sedentar. Dr. Ulf. Ekelund, de la Școala Norvegiană de Știinţe ale Sportului din Oslo, declara că activitatea fizică „este slabă în rândul adulţilor, dar (situaţia este) și mai gravă în rândul tinerilor", citează Associated Press. De asemenea, Sam Kass, directorul executiv al programului Let's Move dezvoltat de Michelle Obama, declara că „în prezent ne confruntăm cu cea mai sedentară generaţie de copii din istoria noastră".

Pentru un stil de viaţă sănătos, experţii le recomandă copiilor peste șase ani să efectueze 60 de minute de exerciţii fizice viguroase pe zi.