„Theodicy of Love“ reprezintă una dintre cele mai clare explicaţii ale teodiceei dintr-o perspectivă biblică.
Profesor de teologie și filosofie creștină, John C. Peckham, de la Universitatea Andrews (SUA), continuă în Theodicy of Love[1] explorarea implicaţiilor conceptului de dragoste divină conform cosmoviziunii biblice, începută în cartea The Love of God (2015), conform metodologiei prezentate în Canonical Theology (2016).
În Theodicy of Love, Peckham așază dragostea divină faţă în faţă cu problema filosofică a răului. Pornind de la soluţia propusă de Alvin Plantinga la problema logică a răului (Dacă Dumnezeu este bun și atotputernic, de ce există răul?) – soluţie care include voinţa liberă a creaturilor în discuţie –, Peckham afirmă atât atotputernicia, cât și bunătatea divină.
Detaliind afirmarea voinţei libere, prezentă în canonul biblic, autorul analizează diverse pasaje biblice care prezintă o autolimitare divină. Dumnezeu nu obţine întotdeauna ceea ce Își dorește. El determină anumite lucruri prin propriile Sale acţiuni, însă nu și activităţile mintale, dorinţele sau voinţa fiinţelor. Contextul necesar înţelegerii acestui model de providenţă indeterminist este reprezentat de conflictul cosmic dintre bine și rău.
Conflictul cosmic dintre bine și rău implică existenţa unui adversar, care I se împotrivește lui Dumnezeu aducând acuzaţii la adresa caracterului divin și, prin extensie, la adresa guvernării divine. Biblia identifică acest adversar cu Satana și îl prezintă ca având putere și jurisdicţie reale, ceea ce duce, direct sau indirect, la manifestarea răului.
Cu toate acestea, continuă Peckham, există anumite reguli ale angajării în conflict, ceea ce indică un proces de judecată care se desfășoară înaintea unui consiliu ceresc pentru rezolvarea problemei răului. Când Dumnezeu nu intervine pentru a pune capăt răului, Dumnezeu fie (1) ia în considerare regulile de angajare în conflict, fie (2) intervenţia Sa ar limita liberul-arbitru, afectând relaţia de dragoste divino-umană, fie (3) intervenţia Sa ar rezulta într-un mai mare rău sau într-o limitare a manifestării dragostei. Adesea, rugăciunea exprimată cu credinţă Îi oferă lui Dumnezeu jurisdicţia necesară exercitării puterii Sale.
În partea finală a cărţii, autorul indică sacrificiul suprem al lui Iisus Hristos pe cruce ca o demonstraţie ultimă a dragostei divine, întărind încrederea în bunătatea divină în ciuda întrebărilor care rămân fără răspuns.
Cartea Theodicy of Love reprezintă una dintre cele mai clare explicaţii ale teodiceei dintr-o perspectivă biblică. John Peckham a reușit să surprindă elementele esenţiale ale discuţiilor contemporane cu privire la problema răului și să ofere o soluţie care să ia în considerare cosmoviziunea prezentată de Scriptură.