Ce am aflat despre căsătorie în 2013

831

De la modul în care îţi dai seama dacă partenerul tău este alesul sau aleasa inimii până la impactul căsătoriei asupra sănătăţii sau efectele certurilor într-o relaţie, o serie de studii au dezvăluit în 2013 câteva din secretele căsătoriei.

Căsătoria și sănătatea fac casă bună

Mariajul este benefic la propriu pentru inimă, susţin experţii de la Universitatea Emory. În urma cercetării efectuate pe un eșantion de peste 500 de pacienţi supuși unor intervenţii chirurgicale pentru afecţiuni cardiovasculare, specialiștii au observat că participanţii căsătoriţi aveau cel puţin de trei ori mai multe șanse de a supravieţui faţă de celibatari. Rezultatul a fost valabil atât în cazul bărbaţilor, cât și al femeilor. Pe de altă parte, chiar dacă supravieţuiau primelor trei luni de la operaţie, celibatarii prezentau un risc major de a muri după cinci ani de la intervenţia chirurgicală (aproximativ 70%). O explicaţie a fenomenului derivă din importanţa îngrijirii acordate de partenerul de viaţă, dar și din maniera pozitivă de a privi intervenţia chirurgicală, observată în rândul pacienţilor căsătoriţi, sugerează autoarea studiului, Ellen Idler, expertă în sociologie.

Un rezultat asemănător a fost obţinut și de experţii de la Brigham and Women’s Hospital, în urma unui studiu prin care au analizat impactul căsătoriei asupra diagnosticării și speranţei de viaţă în rândul pacienţilor cu cancer. În urma demersului, ei au observat că persoanele căsătorite aveau mai multe șanse de a primi diagnosticul înainte ca tumoarea să ajungă la metastază, dar și șanse mai mari de a supravieţuii bolii, faţă de cei singuri.

Totodată, căsătoria îi protejează pe indivizi de accidentele fatale, au observat specialiștii de la Universitatea Rice. Concluziile studiului au arătat că celibatarii și cei care au divorţat sunt de două ori mai expuși riscului de a muri în urma unor evenimente care puteau fi evitate ușor, faţă de cei căsătoriţi. Balanţa dintre căsătoriţi și persoanele singure s-a echilibrat în cazul accidentelor dificil de prevenit. „Starea civilă are o influenţă pentru că poate oferi sprijin pozitiv, poate demonta unele riscuri ale partenerului și poate oferi un sprijin imediat, care salvează viaţa în caz de urgenţă”, a explicat coordonatorul studiului, prof. Justin Deeney.

Hopurile relaţiilor romantice

Începutul oricărei legături romantice este caracterizat de entuziasmul ambilor parteneri, însă pe parcurs este inevitabil să nu apară probleme, divergenţe și certuri între cei doi. Disputele aprinse, dar încărcate de sinceritate, au totuși un rol benefic pentru conexiunea din cuplu, susţin experţii de la Universitatea de Stat Florida. În urma analizei mai multor studii pe marginea subiectului, coordonatorul demersului, dr. James McNulty, a observat că persoanele „dezagreabile” au tendinţa de a-și supăra partenerul atunci când acesta din urmă i-a arătat că este iertător, iar cele „agreabile” încearcă să evite să își ofenseze perechea. O altă observaţie se referă la exprimarea furiei, o modalitate prin care i se arată celuluilalt că modul său de comportare nu este unul acceptabil, adaugă expertul.

În unele cazuri, problemele care periclitează sănătatea relaţiei apar pe fondul ascensiunii profesionale înregistrat de partenera de viaţă. Succesul ei are puterea de a diminua stima de sine a bărbatului, arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia. Inversarea rolurilor nu a produs însă același rezultat – stima de sine a femeilor nu a fost afectată negativ de succesul partenerului. În spatele acestei concluzii ar putea sta mai multe explicaţii, ca, de exemplu, stereotipurile privind sexul sau înclinaţia bărbaţilor spre competitivitate și tendinţa lor de a percepe succesul femeilor drept eșecul lor personal, susţin autorii studiului.

Dacă versul poetului roman Virgil, „Iubirea cucerește totul” (Omnia vincit amor) poate fi considerat un postulat, atunci toate complicaţiile unei relaţii sunt „reparate” prin puterea dragostei împărtășite. Însă, uneori, poate fi dificil să știi sigur că partenerul este într-adevăr îndrăgostit de tine, dar și dacă tu, la rândul tău, îl iubești pe cel cu care îţi dorești să îţi împarţi viaţa. Uneori, poate fi vorba doar de entuziasmul de moment, atracţie sexuală sau simpatie. Atunci când dragostea adevărată nu se poate distinge de elementele enunţate mai sus, apare riscul producerii unor greșeli, precum căsătoria cu persoana nepotrivită și ulterior divorţul partenerilor.

Experţii de la Universitatea de Stat Florida au anunţat anul trecut că au descoperit o metodă prin care să îţi dai seama dacă mariajul tău va fi unul fericit. Secretul constă în acele sentimente instantanee și impulsive din subconștient, pe care le trăiești atunci când prin faţa ochilor îţi trece imaginea partenerului. Dacă primul lucru care îţi vine în minte când te gândești la alesul sau aleasa inimii tale sunt epitete negative precum „oribil” sau „înspăimântător”, atunci riscul ca mariajul vostru să fie unul nefericit este mare. În cadrul studiului de faţă, experţii au observat o scădere a stării fericirii în rândul participanţilor care au experimentat sentimente negative inconștiente atunci când li s-a arătat, pentru mai puţin de o secundă, o fotografie cu persoana cu care își uniseră recent destinul. Situaţia cuplurilor participante a fost urmărită pe o perioadă de patru ani.

Există relaţia perfectă?

Deși reţeta pentru o căsnicie ruptă din basme nu există, fericirea și armonia în cuplu depinde de fiecare în parte și de cât suntem dispuși să oferim fără a cere nimic în schimb, sugerează dr. Emma M. Seppala, directorul asociat la Centrul de Educaţie și Cercetare pentru Compasiune și Altruism de la Universitatea Columbia. Folosind modelul enunţat de Adam Grant, autorul cărţii Oferă și primește: O abordare revoluţionară pentru succes, ea clasifică grupul persoanelor implicate într-o relaţie în trei mari categorii. Prima este alcătuită din cei care oferă fără a cere nimic în schimb. O altă categorie e reprezentată de cei care privesc legătura ca o „tranzacţie comercială”, care simt nevoia să ofere atunci când primesc și vor să primească atunci când oferă. În ultima categorie sunt incluși toţi cei care vor doar să primească și care într-o relaţie se folosesc de celălalt pentru a-și atinge scopul, apoi îl tratează cu indiferenţă. În ceea ce privește potrivirea dintre cele trei categorii în scopul formării unei relaţii de succes, Grant este de părere că într-un cuplu ambii parteneri ar trebui să fie din categoria celor care oferă fără a fi influenţaţi de ceea ce primesc în schimb.

Citește și: Știi sigur că te iubește dacă…