Nu există nicio reţetă simplă care să poată garanta fericirea oricărei persoane care o aplică în viaţa sa. Dar în căutarea noastră după fericire, în mod sigur am găsit ingrediente ale acestei reţete la persoanele pe care le-am admirat mereu pentru că nimic nu le poate șterge zâmbetul de pe buze. Marc Chernoff, autorul cărţii 1.000 Little Things Happy, Successful People Do Differently alcătuiește o listă cu unele dintre măsurile speciale care trebuie luate pentru a putea trăi fericiţi.

1. Una din ele ar fi că persoanele fericite au încetat să își măsoare viaţa în comparaţie cu vieţile altora. Atunci când comparăm circumstanţele noastre din culise cu rezultatele publice obţinute de ceilalţi, fără să știm ce se ascunde de fapt în spatele acelor rezultate, ne creăm singuri probleme de nesiguranţă și frustrări.

2. Aţi observat că oamenii fericiţi sunt de obicei și siguri pe ei? Când ești mulţumit cu propria ta persoană, fără să te mai compari cu ceilalţi, fără să te întreci cu ei sau să încerci să impresionezi pe cineva, vei ajunge să îţi cultivi respectul pentru propria persoană și te vor respecta și cei din jur.

3. De multe ori, nefericirea constă în diferenţa între ce avem acum și ce credem că avem nevoie. Adevărul este că putem fi fericiţi cu ceea ce avem, în orice moment ne-am afla. Persoanele cu adevărat fericite nu se bazează pe evenimente exterioare și pe alte persoane pentru a obţine fericirea. Fericirea este o alegere pe care o putem face în orice moment.

4. Ce se interpune de multe ori în calea fericirii? Resentimentele, furia, răzbunarea, gândurile negative faţă de o persoană care ţi-a greșit, care te-a rănit. Deși durerea este inevitabilă în astfel de situaţii, câteodată durează mai mult decât ar trebui și ne împiedică să ne bucurăm de viaţă. La fel cum o boală netratată corespunzător mereu te sâcâie și te doare, la fel rănile sufletești care nu pot fi vindecate împiedică creșterea personală. O persoană care nu învaţă să ierte nu poate să fie cu adevărat fericită.

5. E greu să iei decizii pozitive pentru restul vieţii în afara unui mediu care face ca procesul decizional să fie simplu, natural și plăcut. De aceea multe dintre persoanele care practică acest sport al fericirii își aleg cu grijă prietenii, activităţile și mediile în care se implică. Fericirea este o atitudine care trebuie protejată de propriile gânduri negative, dar și de ale celor din jur.

6. Nu poţi să fii fericit dacă trăiești o minciună. O minciună te duce la alta și la alta, până când devine imposibil să mai vezi adevărul din viaţa ta, iar fiecare minciună te va face să te uiţi după umăr, până când viaţa se va desface ca un fir de ţesătură. Minciunile sunt un liant prea slab pentru a susţine o viaţă înșelătoare.