Optimismul scoate economia din criză

26

Recesiunea economică este mai slabă şi recuperarea de după criză este mai puternică în statele americane ale căror locuitori sunt mai optimişti. Este concluzia unui studiu realizat de Şcoala de Managementul Afacerilor din cadrul Universităţii din Miami. Optimismul contribuie la găsirea mai rapidă a unui loc de muncă şi, totodată, sporeşte şansele de avansare.

„Studiul nostru este unic prin faptul că arată pentru prima dată că starea de spirit şi optimismul pot să influenţeze în mod direct activitatea economică", a declarat profesorul Alok Kumar, unul dintre realizatorii studiului, notează sciencedaily.com.

Cercetătorii au stabilit că influenţa stării de spirit asupra mediului economic este mai mare în zonele unde trăiesc persoane cu vârste mai înaintate, mai puţin educate sau mai puţin conectate social. Astfel de persoane sunt mai predispuse să acţioneze în funcţie de starea de spirit.

Rezultatele studiului sunt surprinzătoare, pentru că arată că o serie de factori psihologici, din afara ariei economice, pot să influenţeze procesele economice.

Persoanele cu o atitudine optimistă au şanse mai mari de a-şi găsi un loc de muncă şi, totodată, au şanse sporite de avansare la locul de muncă, susţin cercetători de la Şcoala de Afaceri „Fuqua" din cadrul Universităţii Duke şi de la Şcoala de Management „Yale". Aceştia au studiat atitudinile studenţilor de la master corelate cu găsirea unui loc de muncă. De asemenea, au urmărit evoluţia la locul de muncă pe o durată de 2 ani, a absolvenţilor care au fost angajaţi, informează National Bureau of Economic Research.

Studiul a arătat că studenţii optimişti au găsit mult mai repede un loc de muncă, comparativ cu studenţii care erau pesimişti în privinţa şanselor lor. Iar probabilitatea unei avansări a fost mai mare în cazul optimiştilor decât în cel al pesimiştilor, cel puţin în primii 2 ani de activitate, perioadă în care au fost monitorizaţi de realizatorii studiului.

Studenţii optimişti nu au avut informaţii suplimentare care să contribuie la găsirea mai rapidă a unui loc de muncă. Întrebaţi de cercetători care sunt aşteptările lor salariale ca debutanţi în câmpul muncii, optimiştii au declarat sume mai mari decât pesimiştii. În ciuda acestui fapt, s-a dovedit că salariul de la care au pornit a fost mai mic decât aşteptările şi nicidecum diferit faţă de salariul absolvenţilor mai pesimişti.

Persoanele optimiste au „cu siguranţă, mai multă carismă [decât cele pesimiste], însă această carismă nu este responsabilă pentru succesul lor în câmpul muncii", se notează în studiul „The Importance of Being an Optimist: Evidence from Labor Markets". Autorii studiului au precizat că persoanele mai optimiste au o dispoziţie mai mare de a rezolva problemele cu care se confruntă şi dovedesc o mai mare flexibilitate în a încerca metode noi de acţiune.

Un studiu publicat la începutul acestui an în Pediatrics, publicaţia oficială a Academiei Americane de Pediatrie, a notat efectele pozitive ale optimismului în privinţa reducerii riscului de îmbolnăvire la adolescenţi. Studiul realizat în Australia a avut ca subiecţi 5.634 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 14 ani. Realizatorii studiului au ajuns la concluzia că optimismul previne apariţia stărilor de depresie. Ei au notat că adolescenţii optimişti au mai puţine probleme emoţionale, prezintă riscuri mai mici de a consuma droguri şi de a manifesta comportamente antisociale.

(Foto: proprofs.com)