Dacă fiecare dintre noi am face o faptă bună pentru fiecare ajutor pe care îl primim de la cineva, lumea ar fi, cu siguranţă, un loc mai bun. Știm lucrul acesta și ni se pare de dorit, doar că în tăvălugul necazurilor noastre zilnice, deși am vrea să îl punem în aplicare, avem tot felul de motive pentru care nu reușim. Unul dintre acestea este lipsa de idei.

Ce am putea face pentru cei din jurul nostru, suficient de mic cât să fie realizabil, dar și suficient de mare cât să conteze? Wilona Karimabadi, de la Adventist Review, a alcătuit o listă de idei cât pentru o lună întreagă de fapte bune, câte una pe zi. Redăm, într-o formă adaptată la obiceiurile culturale autohtone, lista ei pentru 31 de zile.

1. Trimite e-mail-uri pozitive și încurajatoare către cinci prieteni cu care nu ai mai luat legătura de mult timp.
2. La coadă la magazin, plătește cumpărăturile clientului din spatele tău. Uneori poate fi o sticlă de chefir și o pâine, alteori un sandviș sau o sticlă de apă. Dacă îţi permiţi mai mult, simte-te liber să faci o bucurie unui necunoscut.
3. Oferă o îmbrăţișare cuiva care are nevoie de ea (și care îţi permite, desigur).
4. Fă ceva care denotă dragoste pentru o persoană singură.
5. Fă o mâncare sau o salată mai specială și ofer-o unui vecin sau du o supă caldă cuiva bolnav.
6. Dacă în drumul tău când duci gunoiul vezi gunoiul altcuiva, ia-l și pe acela la aruncat. (Uneori, poate fi vorba de reclamele scoase din cutia poștală și lăsate aiurea în scara blocului.)
7. Scrie ceva încurajator pe un post-it și lipește-l pe oglinda de la baie la muncă sau într-un restaurant.
8. Cere-ţi scuze de la cineva căruia i-ai greșit.
9. Ridică ceva ce a căzut de la locul lui: un fruct căzut din lădiţa de la magazin, un scaun la birou, un afiș cu preţul unui produs etc.
10. Lipește o hârtie de 5 lei de un post-it pe care să îl lași într-un loc public, cu un mesaj care să invite găsitorul să își ia ceva bun de banii aceia.
11. Dacă citești un articol constructiv, împărtășește-l cu cineva, dar într-un mod personal, nu printr-un share public pe Facebook. Trimite-i-l pe mail/messenger, împreună cu o notă care să arate de ce l-ai trimis.
12. Încurajează un părinte epuizat de creșterea unui copil mic. Dacă nu știi unde ai putea găsi unul, încearcă la tine la biserică.
13. Invită un prieten la un prânz în oraș și achită tu nota. Nu trebuie să fie ceva scump; gestul contează.
14. Fă un pacheţel pentru un copil nevoiaș. Îi poţi contacta pe cei de la ADRA pentru a te interesa de nevoia după astfel de gesturi.
15. Dacă citești ceva pe un blog și găsești că ţi-a prins bine, lasă-i autorului un comentariu apreciativ.
16. Ia-ţi la birou mâncare pe care o poţi împărţi cu colegii. O gustare, fructe, fursecuri, orice poate fi pus la comun.
17. Donează cărţile tale mai vechi, pe care nu le mai citești, unei biblioteci de stat.
18. Dacă știi de vreo companie care face lucruri bune pentru lume sau ale cărei produse sunt printre preferatele tale, mergi pe site-ul acesteia, caută secţiunea „Contact” și trimite un mesaj prin care să transmiţi cât de mult apreciezi ceea ce face.
19. Scrie un bilet de mulţumire pentru pastorul tău și strecoară-i-l în Biblie/geantă/buzunarul de la haină. Arată-i că e apreciat și că munca lui e valoroasă pentru tine.
20. În funcţie, desigur, și de bugetul tău, atunci când mergi la un restaurant, lasă-i chelnerului un bacșiș gras, poate chiar 100% din valoarea consumaţiei, împreună cu un bilet de încurajare. Sau, la cumpărăturile obișnuite, cumpără o ciocolată, un fruct, un suc, pentru casier(ă). Plătește-l împreună cu celelalte cumpărături și, înainte să pleci, oferă-i-l alături de un zâmbet și de un mesaj încurajator („asta e pentru dvs., ca să aveţi o zi un pic mai frumoasă”).
21. Oferă, cu tact, un compliment unei persoane străine. Poartă ceva frumos, are o tunsoare care o avantajează, are un copilaș adorabil? Spune-i acest lucru.
22. Dacă ai copii de vârstă școlară, vizitează-le învăţătorul/dirigintele doar pentru a-i spune cât de mult apreciezi eforturile lui/ei. Îi poţi scrie și un e-mail. Dacă nu ai copii, scrie-i fostului tău învăţător/diriginte un mesaj călduros și încurajator.
23. Donează pentru o organizaţie caritabilă. Poate una pentru care nu ai mai donat până acum.
24. Promovează o organizaţie/afacere locală și împrietenește-te cu proprietarul ei.
25. Alege aleatoriu un prieten din lista ta de Facebook, scrie-i un mesaj și întreabă-l dacă vrea să te rogi pentru el.
26. Propune-ţi să fii ospitalier și prietenos cu orice vizitator pășește pentru prima dată în biserica pe care o frecventezi.
27. Oferă-te să duci pe cineva cu mașina unde are nevoie sau plătește-i un Uber.
28. Ţine ușa cuiva care intră odată cu tine într-o clădire.
29. Lasă un cadou micuţ pentru poștașul care îţi aduce corespondenţa sau pregătește un cadou simplu pentru curierul care îţi aduce comanda.
30. Fotografiază un peisaj frumos din natură și trimite-l printr-un mesaj cuiva drag, dându-i de veste că te gândești la el/ea.
31. Gătește sau cumpără ceva delicios pentru familia ta sau pentru o familie care s-ar bucura să primească ceva bun.

Dacă ai citit până la capăt materialul și te-a încărcat și pe tine cu sentimente pozitive, poţi continua lista comentând pe pagina noastră de Facebook. Sau poţi începe propria ta listă de fapte bune. O poţi împărtăși apoi cu prietenii din social media, ba chiar poţi să pornești propria ta provocare de o lună. Dacă o notezi cu #lunadebunatate o vom putea urmări și noi.