3 cauze și 3 consecinţe ale dependenţei de internet

2304

„Lumea virtuală" devine un spaţiu tot mai accesibil tuturor, graţie device-urilor variate, la preţuri mici, iar situaţia favorizează apariţia dependenţei de internet, care ar putea fi introdusă pe lista bolilor psihice.

Dependenţa de internet a fost deja introdusă în ediţia de anul acesta a "bibliei psihiatriei" (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) şi marcată ca necesitând studii aprofundate, notează Russia Today. Cei mai expuşi riscului sunt copiii care, aşa cum au observat părinţii, devin nervoşi, chiar violenţi, atunci când device-urile care le permit accesul la internet sau la diverse jocuri le sunt luate şi puse de-o parte.

Folosirea excesivă a reţelelor sociale, cumpărăturile online, jocurile de noroc online, dar şi jocurile online în general, blogging-ul excesiv şi vizualizarea materialelor video şi a celor pornografice se numără printre obiceiurile dependenţilor de internet, arată un infografic realizat de Maps Of World. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani sunt şi cei care folosesc în mod excesiv internetul – aproximativ 71% dintre aceştia. De asemenea, 75% dintre respondenţii la studiu au declarat că petrec mai mult timp online decât şi-au propus, iar 41% preferă să petreacă timpul în spaţiul virtual în detrimentul ieşirilor cu prietenii.

În România, 39% dintre adulţi susţin că petrec aproximativ 18,6 ore pe săptămână „conectaţi" online, depăşind media europeană de 14,1 ore săptămânal, arată un studiu realizat de Mediascope anul trecut, notează Agenda. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani sunt cei care petrec cel mai mult timp online – aproximativ 75% dintre aceştia.

Câteva motive pentru care internetul creează dependenţă

Instrumente precum e-mail-ul, reţelele sociale şi platformele de tip messenger satisfac nevoile sociale ale oamenilor, notează Mother Nature Network. Tom Stafford, cercetător în știinţe cognitive la Universitatea Sheffield din Regatul Unit, compară aceste unelte de socializare cu jocurile automate din cazinouri: cu toate că recompensele aduse de acestea sunt „mizerii", din când în când reuşeşti să câştigi „potul cel mare". În cazul internetului, recompensa se traduce prin aflarea unor „bârfe suculente" sau un e-mail care îţi poate însenina ziua. Iar acest lucru îi face pe utilizatori să revină în lumea virtuală.

Anonimitatea oferită de internet este un alt motiv pentru care persoanele sunt atât de atrase de acest mediu, notează iPredator. Acest lucru le permite utilizatorilor să stabilească legături cu alte persoane sau să facă schimburi de informaţii fără a-şi dezvălui identitatea şi, în acelaşi timp, le oferă posibilitatea de a deveni cine îşi doresc ei să fie. De asemenea, accesibilitatea este un alt factor care contribuie la crearea dependenţei, prin uşurinţa cu care fiecare îşi poate „hrăni" nevoile de informare, activitate sau chiar de contact social.

Izolarea (falsă) oferită de spaţiul virtual, departe de privirile iscoditoare ale prietenilor, ale partenerului de viaţă sau ale colegilor de muncă, îi permite dependentului de internet să îşi alimenteze nevoile fără a fi identificat, judecat, criticat sau pedepsit. Iar pentru că internetul este o resursă accesibilă şi din punct de vedere financiar, nu există impedimente ce nu pot fi doborâte în îndeplinirea scopurilor sale.

Tom Stafford susţine că dependenţa de internet nu este comparabilă cu cea cauzată de substanţele farmacologice, „dar este compulsivă, e convingătoare, ne distrage atenţia", citează Mother Nature Network.

Alte studii efectuate arată însă că persoanele care au dezvoltat o dependenţă de internet suferă anumite modificări ale creierului atât la nivelul zonelor creierului responsabile de concentrare, control sau procesarea emoţiilor, cât şi în cazul legăturilor dintre celule, notează Forbes. Câteva dintre aceste modificări sunt similare celor apărute în cazul dependenţilor de droguri, precum cocaină sau heroină.

Totuşi, cât timp individul foloseşte internetul cu măsură, „uşoara dependenţă" se poate dovedi un lucru pozitiv, adaugă revista Forbes. Astfel, te poate ajuta să îţi creşti productivitatea în mediul profesional, dat fiind faptul că eşti mereu conectat la internet şi poţi răspunde prompt în cazul diverselor probleme sau task-uri comunicate prin e-mail.

Mai mult, cu ajutorul internetului poţi menţine legătura cu cei dragi, aflaţi la distanţă, în alt oraş sau în altă ţară şi, nu în ultimul rând, te poate ajuta să îţi îmbunătăţeşti abilităţile, graţie multitudinii de informaţii aflate la un „click" distanţă şi, în unele cazuri, în mod gratuit.