Faptul că are 91 de ani nu a oprit-o pe Hariette Thompson să participe la un maraton de peste 42 de kilometri, cursă pe care a terminat-o într-un timp record.

Pe lângă faptul că a devenit cea mai în vârstă persoană care reușește să calce linia de sosire a maratonului, Thompson a stabilit un nou record de timp la categoria persoanelor de peste 90 de ani: doar șapte ore, șapte minute și 42 de secunde, scrie Reuters.

Secretul ei? „Dormi mult și bea multă apă”, îi sfătuiește Thompson pe toţi cei care aleargă, citează Runner’s World. De asemenea, exerciţiile fizice o ajută să se simtă foarte bine. La cursă a participat cu fiul său de 55 de ani, Brenneman, care a alergat alături de ea. „De fiecare dată când am avut nevoie de ceva, el mi-a fost alături”, susţine Thompson pentru Competitor.

Reușita lui Thompson este cu atât mai surprinzătoare, cu cât aceasta a dus anterior două lupte aprige cu cancerul. Cel mai recent episod a fost tratamentul pentru cancerul de piele, care nu i-a mai lăsat timp suficient să se pregătească pentru cursa din acest an. Ultima sesiune de radiaţii la care a fost supusă a fost în urmă cu doar o lună înainte de maraton, scrie NPR.

Anul trecut, Thompson a fost diagnosticată cu cancer oral, din cauza căruia nu a putut participa la cursă. Însă 2013 a fost singurul an din ultimii 16 când a ratat maratonul. „Nu ești niciodată prea bătrân ca să faci asta. Am participat la primul meu maraton la 76 de ani”, a declarat ea pentru Runner’s World.

Determinarea ei de a alerga la maraton ţine de un motiv profund și personal. „Toată lumea din familia mea a murit de cancer”, a declarat Thompson pentru WFAE. Multe persoane dragi ei au pierdut bătălia cu leucemia și limfomul, motiv pentru care a hotărât să contribuie la strângerea de fonduri pentru Societatea pentru Leucemie și Limfom din SUA. Până acum a reușit să adune mai mult de 90.000 de dolari.

„Dacă voi mai fi în viaţă, mă voi întoarce și la anul”, susţine Thompson.

Thompson nu este unicul exemplu de persoană care își sfidează vârsta. La vârsta de 77 de ani, Ernestine Shepherd se mândrește cu titlul de cea mai în vârstă femeie din lume care practică culturismul, scrie Time. Mai mult, este dovada vie că niciodată nu este prea târziu să te apuci de sport. Până la 56 de ani, Shepherd a dus un stil de viaţă sedentar. Secretele vitalităţii sale se duc însă dincolo de sport. Ea a adoptat un program zilnic cu mese la ore fixe și, în fiecare dimineaţă, își alocă timp pentru a citi pasaje din Biblie.

De asemenea, și Annette Larkins demonstrează că vârsta e doar un număr. Ea arată ca o femeie de 35 de ani, dar în realitate are 71 de ani. Cum a reușit? Larkins a renunţat la alimentele și medicamentele procesate, care conţin multe E-uri, grăsimi și zahăr. Nu mai consumă carbohidraţi și nici carne, ouă sau lactate. Iar de 23 de ani a început să mănânce doar alimente care nu sunt preparate termic. În plus ea face în mod regulat sport.

 

Foto: ITN / captură YouTube