Membrii echipei naţionale de fotbal a Japoniei au dat un exemplu mondial de fairplay, dar și de bun-simţ după ce au fost înfrânţi în meciul cu belgienii, în cadrul Cupei Mondiale 2018.

Înainte să părăsească Rostov Arena, stadionul din orașul rusesc Rostov-pe-Don, japonezii au făcut o curăţenie-lună în vestiar și au lăsat un bilet pe care scria, în rusă, „Mulţumim”.

Gestul jucătorilor, lăudat de presa internaţională, a fost dublat de cel al suporterilor niponi, care, în urma meciului cu Columbia, la Saransk, câștigat de Japonia, au rămas pe stadion pentru a aduna ambalajele și paharele pe care le-au folosit în timpul competiţiei. Înarmaţi cu saci albaștri, ei nu au avut nicio problemă să facă curat după ei, chiar dacă urma ca angajaţii stadionului să facă același lucru, relata Digi24.

Cultura japoneză este una cu o etichetă socială aparte, diferită considerabil de eticheta europeană și vest-europeană. După cutremurul și tsunamiul care au lovit Japonia în anul 2011, imagini cu reacţia calmă, ordonată și solidară a japonezilor au făcut înconjurul lumii.

Și suporterii echipei senegaleze, care a câștigat în faţa Poloniei, și-au adunat singuri gunoaiele pe stadionul Otkrytiye din Moscova.