Dacă unui cerșetor i s-ar face rău pe stradă, chiar în faţa ochilor tăi, l-ai ignora? Dar dacă în locul lui ar fi un om de afaceri, ce ai face? Un grup de francezi a testat aceste ipoteze printr-un experiment inedit și au ajuns la concluzii surprinzătoare și totodată îngrijorătoare.

În cadrul experimentului desfășurat pe o stradă aglomerată din Paris, un bărbat îmbrăcat modest este filmat în momentul în care i se face rău și se prăbușește la pământ. Acesta le cere ajutorul în repetate rânduri celor care trec pe lângă el, însă totul e în zadar. Vreme de cinci minute, nimeni nu s-a oprit pentru a-l ajuta, spun realizatorii materialului.

Ulterior, pe aceeași stradă din Paris, același bărbat repetă scena în care i se face rău și cade pe asfalt. De data aceasta însă, este îmbrăcat într-un costum de tipul celor purtate de oamenii de afaceri. În câteva clipe, trecătorii au sărit în ajutorul tânărului.

În doar câteva minte, materialul intutulat „Le poids des apparences” („Importanţa Aspectului Exterior”) demonstrează că, și în momentele în care ar trebui să dea dovadă de umanitate și sprijin, oamenii au tendinţa de a-i judeca pe ceilalţi după aparenţe. „Dacă nu s-ar opri nimeni să te ajute când ai nevoie?” este întrebarea pe care o lansează realizatorii videoclipului pentru a sublinia posibilitatea că, la un moment dat, poţi deveni chiar tu ţinta prejudecăţilor derivate din obișnuinţa de „a judeca o carte după copertă”.

Într-un experiment anterior, Organizaţia New York City Rescue Mission a arătat într-un mod inedit cu câtă indiferenţă sunt trataţi oamenii fără adăpost de către cei mai norocoși ca ei, care au un acoperiș deasupra capului. Deși scopul nu a fost de a demonstra influenţa pe care aspectul exterior al unui individ îl are asupra noastră, episodul arată cât de puţină atenţie acordăm semenilor noștri aflaţi în suferinţă.

Autorii materialului au contactat mai mulţi actori pe care i-au chemat la un casting. În drumul lor către studio, aceștia au trecut pe lângă niște cerșetori, cărora nu le-au acordat prea mare atenţie. În cadrul interviului pentru rol, actorii au avut parte de o surpriză când li s-a arătat că acei oameni ai străzii pe lângă care au trecut erau chiar rudele lor, machiate special pentru a arăta precum niște persoane fără adăpost.

 

Foto: NorniTUBE / captură YouTube