Timpul limitat pe care îl avem la dispoziţie (fie din cauza programului încărcat de lucru sau poate a activităţilor casnice care nu suportă amânare) este uneori un impediment în dobândirea de noi abilităţi. Cu toate acestea, o organizare riguroasă şi o atitudine disciplinată te vor ajuta să îţi dezvolţi noi îndemânări în varii domenii.

Fie că este vorba de a deveni un orator mai bun, că vrei să înveţi să cânţi la un instrument muzical, sau să vorbeşti fluent o limbă străină, să foloseşti un limbaj de programare sau chiar să dezvolţi aptitudini de lider – iar lista poate continua – toate acestea pot reprezenta modalităţi prin care să îţi sporeşti ascensiunea în carieră, să te cunoşti mai bine pe tine însuţi şi, de ce nu, să te relaxezi.

De ce ar trebui să îţi dezvolţi noi abilităţi?

În primul rând, acest lucru te poate ajuta în carieră. Dezvoltarea de noi abilităţi îţi poate fi de folos în cazul în care aspiri la un post mai înalt şi mai bine plătit sau chiar în cazul unei reorientări profesionale. În plus, oricând îţi pot fi încredinţate noi sarcini la serviciu pe care trebuie să le rezolvi, iar refuzul de a le îndeplini îţi poate crea neplăceri. Nu uita că oportunităţile şi provocările sunt imprevizibile, iar succesul tău poate depinde de modul în care le faci faţă.

Apoi, în cazul în care urmăreşti să te muţi, de exemplu, într-o ţară străină, cu siguranţă că vei face o mai bună impresie prin intermediul cunoştinţelor tale vaste şi cu ajutorul abilităţilor pe care le-ai perfecţionat de-a lungul timpului.

De asemenea, dobândirea unor abilităţi noi te poate ajuta să îţi sporeşti încrederea în tine şi să îţi formezi o impresie mai bună despre sine. Şi nu în ultimul rând, vei învăţa mai multe despre propria persoană şi despre ce eşti capabil să faci.

Cum dobândim cunoștinţe aplicate noi?

Întâi de toate, ar trebui să te gândeşti ce vrei să perfecţionezi la tine sau ce lucruri noi ai vrea să înveţi să faci. Această nouă abilitate trebuie să fie formulată într-un mod precis. De exemplu: „vreau să vorbesc fluent limba chineză” sau „vreau să mă perfecţionez în susţinerea de discursuri în faţa unei audienţe”. Ţine cont şi de cât de necesară îţi este noua abilitate în viaţa personală şi profesională.

Odată stabilită noua abilitate pe care vrei să o dezvolţi, interesează-te ce resurse ai putea folosi pentru a învăţa cât mai mult. Ai putea, de exemplu, urma diverse cursuri organizate, workshop-uri, webinarii sau training-uri din domeniul ales. De asemenea, îţi poţi procura diverse cărţi pe subiectul respectiv, poţi face câteva vizite la bibliotecile publice sau poţi căuta tutoriale sau articole pe internet. Important este să priveşti toate resursele folosite pentru dezvoltarea ta, ca pe o investiţie în propria persoană, nu ca pe o cheltuială.

Vorbeam la început de faptul că disciplina şi organizarea sunt elemente importante în deprinderea de noi priceperi. De aceea, este necesar să îţi stabileşti un program riguros în care să incluzi măcar o oră, poate chiar şi mai mult, pentru această activitate. Pe aceeași listă intră şi motivaţia, un alt factor cheie în reuşita acestui demers. Cu cât îţi vei dori mai mult să îmbunătăţeşti o abilitate la tine, cu atât mai mult efort şi dedicare vei oferi, iar rezultatele se vor vedea în timp.

Nu ezita să apelezi la un profesionist în demersul tău de îmbunătăţire

Programele de training personal şi coaching sunt foarte utile în acest sens. Specialiştii te pot ajuta şi îndruma pentru a obţine maxim de rezultat, graţie experienţei lor şi a cunoştinţelor dobândite.

Încearcă, pe cât posibil, să aplici cunoștinţele dobândite. În acest scop, îl poţi ruga pe şeful tău să îţi ofere o anume sarcină sau să te lase pentru o perioadă să colaborezi cu departamentul care se ocupă de acele operaţiuni care te interesează. Pe lângă faptul că vei putea învăţa de la oameni cu experienţă şi vei putea „fura” diverse informaţii şi cunoştinţe, cu siguranţă că implicarea ta din proprie iniţiativă va fi notată pozitiv. În funcţie de cât de bine te descurci, poate vei avea parte şi de o promoţie.

Citește și: Mai mult decât dragoste. O radiografie a căsniciei fericite

Trebuie reţinut faptul că „Roma nu a fost construită într-o singură zi”. Cu alte cuvinte, nu vei deveni un expert peste noapte. Fiecare dintre noi are propriul mod de a învăţa şi propriul ritm prin care îşi dezvoltă capacităţi noi. Perseverenţa şi ambiţia sunt absolut necesare în acest proces. Toată osteneala merită, însă, şi te va ajuta să îţi construieşti atât ţie, cât şi celor din jur, o imagine pozitivă şi profesionistă despre tine.

Ce alte tactici pentru dezvoltarea de noi abilităţi ai mai recomanda?