Credea că este o patrulă a armatei care asigura cartierul în care trăia, însă în seara în care s-a trezit cu o armă la tâmplă, nigerianul Habila Adamu şi-a dat seama că situaţia în care se află este una de criză.

Bărbatul de 40 de ani, care trăia în nordul Nigeriei, s-a trezit în casă cu un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în robe şi înarmaţi cu mitraliere AK-47, care l-au ameninţat că, dacă nu se dezice de credinţa lui creştină, îi vor pune capăt zilelor. În plânsetele soţiei lui, care era de faţă, şi cu gura mitralierei la câţiva milimetri de faţa lui, bărbatul şi-a ţinut cumpătul şi religia. „M-au întrebat dacă sunt gata să mor creştin”, povestea Adamu. „Soţia mea plângea, dar nu m-am putut lepăda de Christos.”

Bărbaţii care l-au atacat pe Adamu, pe atunci tată al unui băieţel de 5 ani, erau membri ai grupării Boko Haram, cunoscuţi pentru cruzimea cu care încearcă să impună islamismul în Nigeria. Pe Adamu l-au întrebat de două ori dacă vrea să se converteacă la islam. Bărbatul povestea că, neaşteptat, s-a simţit puternic şi a fost capabil să refuze de fiecare dată. Aşa că a fost împuşcat. „Am căzut la pământ”, povestea el. „Credeau că am murit fiindcă m-au călcat cu picioarele de două ori şi au strigat «Allahu Akhbar» adică «Dumnezeu este mare».”

După ce atacatorii au plecat, cu sângele şiroindu-i dintr-o rană uriaşă la gât, Adamu a găsit puterea să îi spună soţiei lui că „a trăi în lume înseamnă a trăi pentru Christos” şi „să aibă grijă de fiul lor şi de ea”. „Plângea atât de tare”, povestea Adamu. „Niciunul dintre noi nu credea că voi supravieţui.”

Femeia a îngrijit rana lui Adamu cum a putut mai bine, timp de opt ore, până s-a făcut ziuă şi a prins curaj să fugă cu el din casă spre spital. Prima echipă de medici la care a ajuns nu i-a dat nicio şansă, însă i-au dat nişte calmante şi l-au trimis la spitalul universitar din Jos. Cu tratamentul primit acolo, bărbatul a putut fi externat în două săptămâni.

În spital, l-a cunoscut pe republicanul american Chris Smith, aflat într-o vizită oficială în Nigeria, relatează NBC.

Politicianul l-a invitat pe Adamu să îşi relateze experienţa în Statele Unite şi aşa a ajuns bărbatul dintr-un sătuc din nordul Nigeriei să îşi spună povestea în faţa membrilor Comitetului pentru Afaceri Externe al SUA şi apoi să viziteze Casa Albă.

Bărbatul nu a profitat de faima pe care i-a adus-o publicitarea cazului lui. Din contră. De teama represaliilor, s-a mutat într-o regiune mai sigură a Nigeriei. Însă spune că se simte binecuvântat de Dumnezeu pentru că a trăit ce a trăit. Şi că se roagă ca elevele răpite recent de Boko Haram să supravieţuiască şi ele.