Pastorul american eliberat din Turcia s-a rugat pentru președinte, la Casa Albă

171

Pastorul american Andrew Brunson, eliberat după o detenţie de doi ani în Turcia, în urma unei negocieri diplomatice între statul turc și SUA, s-a rugat sâmbătă pentru președintele Donald Trump, chiar la Casa Albă.

Prezent în Biroul Oval alături de președintele SUA, pastorul s-a așezat pe un genunchi și, cu o mână pusă pe umărul președintelui, s-a rugat ca Dumnezeu să îi ofere liderului de stat „o înţelepciune supranaturală pentru a realiza toate planurile pe care le are cu privire la această ţară și la sine însuși”. Președintele Donald Trump îl invitase la Casa Albă pentru a sărbători eliberarea, după aproape doi ani de arest la domiciliu în Turcia – o situaţie care a stârnit tensiuni diplomatice prelungite cu ţara aliată SUA, precum și proteste vocale din partea grupurilor evanghelice din Statele Unite.

„Dintr-o închisoare turcă, la Casa Albă, în 24 de ore, nu-i rău”, a declarat președintele Trump.

La Casa Albă, pastorul a părut să fie sănătos și cu un moral ridicat. Atunci când l-a întrebat pe președinte dacă îi permite să se roage pentru el, președintele i-a spus: „Probabil dintre toţi aflaţi în camera aceasta, eu am cea mai mare nevoie, așa că ar fi foarte plăcut, mulţumesc.”

Brunson a cerut prin rugăciunea sa ca Dumnezeu să îi dea președintelui „înţelepciunea de a ști cum să conducă ţara spre neprihănire”, să îi dea „perseverenţă, rezistenţă și curajul de a lua poziţie de partea adevărului”, să îl protejeze de „dușmani, de cei care încearcă să îl sfideze” și să „îl facă o binecuvântare măreaţă pentru această ţară”.

Brunson a ajuns în Statele Unite cu un avion militar, cu puţin timp înainte de a se întâlni cu președintele, la Casa Albă. Fusese arestat în octombrie 2016 și pus în arest la domiciliu pe 25 iulie, din motive medicale.

Eliberarea pastorului a fost privită ca o victorie diplomatică pentru Donald Trump și electoratul său evanghelic, una care se adaugă confirmării conservatorului Brett Kavanaugh ca judecător la Curtea Supremă.

Anterior arestării lui, Brunson locuia în Turcia de peste douăzeci de ani, unde păstorea o congregaţie mică, din cadrul Bisericii Învierii din Izmir. Pastorul a fost arestat sub acuzaţia că ar fi comis diferite infracţiuni în favoarea militanţilor kurzi și că ar fi ajutat un cleric islamic din Pennsylvania să contribuie la tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016. Dacă ar fi fost găsit vinovat, pastorul risca să petreacă până la 35 de ani în închisoare.