Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că miercuri şi joi vor fi zile caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Medicii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, în condiţiile în care indicele radiaţiei ultraviolete s-a situat peste nivelul periculos în zilele anterioare.

Specialiştii recomandă populaţiei să consume zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete. În schimb, „este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cafeină – cafea, ceai, cola – sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, conform Mediafax. Trebuie evitat şi consumul de alcool, întrucât băuturi precum vinul şi berea favorizează deshidratarea şi reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Consumul de fructe şi legume proaspete sunt recomandate de medici pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Categoriile vulnerabile la temperaturi ridicate sunt sugarii şi copiii mici, persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. În cazul sugarilor şi copiilor, medicii recomandă ca aceştia să fie feriţi de căldură, curenţi de aer şi umiditate excesivă. De asemenea, nu se recomandă schimbarea alimentaţiei acestora.

„Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3, 4 duşuri pe zi", a declarat Arafat.

Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu a publicat estimările sale pentru România în perioada lunilor iulie şi august. Astfel, în iulie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul, exceptând centrul ţării unde valorile de temperaturi vor fi apropiate de normele climatologice. Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor înregistra valori sub mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, iar în nord-vest, vor fi apropiate de normal.

În august, regimul termic al aerului va înregistra valori peste mediile multianuale lunare în estul, sud-estul şi, local, în vestul ţării şi în limite apropiate de mediile multianuale în restul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii se vor situa sub normele climatologice în sud-estul şi sudul ţării, iar în restul teritoriului valorile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale lunare, conform meteoromania.ro.

(Foto: wmo.int)