De ce te simţi obosit tot timpul?

4741

Te simţi constant obosit, chiar dacă ai avut grijă să dormi cele 7-9 ore pe noapte recomandate de specialiști? Starea de epuizare și lipsa de vlagă pot fi consecinţe ale acţiunilor de zi cu zi, însă pot prevesti și o serie de afecţiuni de sănătate.

Dietele alimentare nesănătoase, în special cele bogate în alimente sărate, ar putea influenţa gradul de oboseală resimţit, au descoperit experţii japonezi de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Tottori. De altfel, alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr și carbohidraţi simpli (glucoză, zaharoză) determină o creștere rapidă a nivelului glicemiei din sânge, pentru ca mai apoi acesta să scadă brusc. Fenomenul conduce la experimentarea stării de epuizare, explică dr. Amy Goodson, expert în nutriţie la Texas Health Ben Hogan Sports Medicine, pentru TIME.

Un alt element care poate diminua nivelul de energie, în special în cazul femeilor, este deficitul de fier sau anemia, arată rezultatele unui studiu publicat în Canadian Medical Association Journal. Rezultatele au arătat că după un tratament cu suplimente de fier nivelul de oboseală a scăzut cu până la 50% . Fierul poate fi inclus în dietă cu ajutorul unei serii întregi de alimente sănătoase, printre care soia, lintea, tofu, năut, quinoa, cartofi, seminţe de susan, mazăre, suc de roșii sau broccoli.

Pesimismul și scenariile negative sunt un factor care contribuie negativ la starea de oboseală psihică. „Anxietatea te poate paraliza și poate obosi mintal”, explică dr. Irene S. Levine, profesor de psihiatrie la Școala de Medicină a Universităţii din New York, pentru TIME. În momentul în care mintea se aglomerează cu gânduri negre, trebuie apelat la câteva strategii simple, de la sport, pentru eliberarea de endorfine, până la efectuarea unor exerciţii de control al respiraţiei.

Experţii punctează însă că oboseala frecventă sau constantă poate fi și o consecinţă a perfecţionismului care caracterizează o persoană, a dorinţei sale de a face pe plac tuturor și a dificultăţii de a spune „nu”, ori a influenţei dezordinii din jur, de la birou sau de acasă.

Uneori însă aceste stări de epuizare pot fi un indiciu că ar trebui consultat un medic. Experţii de la Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie punctează că oboseala poate fi un simptom al celiachiei (boala celiacă), al sindromului oboselii cronice sau al apneei în somn. De asemenea, poate semnala o disfuncţie a glandei tiroide (hipotiroidism sau hipertiroidism), depresie sau diabet.

Specialiștii de la Mayo Clinic adaugă faptul că oboseala care apare fără un motiv explicabil poate fi un simptom al problemelor de ficat, al bolii cronice de rinichi, al bolilor pulmonare obstructiv cronice, al celor de inimă, dar și a cancerului. În plus, menţionează aceștia, starea de oboseală inexplicabilă poate fi provocată și de anumite medicamente, precum cele de tuse și răceală ori antihistaminice.