Efortul fizic excesiv la serviciu te expune bolilor de inimă

750

Munca ce implică activitate fizică intensă afectează în mod negativ sănătatea inimii, este rezultatul la care au ajuns două studii care s-au concentrat asupra acestei probleme, prezentate în cadrul conferinţei EuroPRevent din 2013, notează Time.

Spre deosebire de efortul fizic depus în cadrul orelor de sport, munca fizică are un impact negativ asupra sănătăţii organismului, minimalizând efectele benefice ale unei activităţi sportive.

Un studiu desfăşurat de cercetătorii de la Universitatea Harokopio din Atena a arătat faptul că persoanele a căror muncă implică mai mult efort fizic sunt mai predispuse să dezvolte afecţiuni ale inimii. Mai mult, riscul apariţiei unei probleme cardiace scade cu 20% pentru fiecare unitate de scădere a efortului fizic depus la muncă. Raportul s-a menţinut şi după includerea altor factori care pot dăuna sănătăţii inimii, precum indicele masei corporale în afara limitelor normale, fumatul, diabetul sau un stil de alimentaţie neadecvat.

Un al doilea studiu, realizat de către Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Ghent din Belgia, a ajuns la concluzii asemănătoare. Studiul a mai subliniat şi faptul că riscul unui eveniment cardiac este mai pronunţat în cazul celor care, pe lângă efortul fizic depus la serviciu, fac exerciţii fizice în timpul liber. Astfel, cei care fac sport şi au un loc de muncă solicitant din punct de vedere fizic au şanse de până la 70% mai mari să dezvolte afecţiuni cardiace. În schimb, un job mai puţin solicitant din acest punct de vedere, dar şi o activitate sportivă moderată spre intensă micşorează riscul problemelor de inimă cu 60%. După luarea în calcul şi a altor factori de risc ce ar putea influenţa negativ sănătatea inimii, cercetătorii au ajuns la concluzia că un om implicat într-o activitate fizică solicitantă la locul de muncă este de patru ori mai expus riscului unei afecţiuni cardiace decât cei cu joburi mai puţin solicitante, dar care fac regulat mişcare.

Dr. Els Clays, autorul celui de-al doilea studiu, a definit activitatea fizică excesivă la serviciu ca fiind, în principiu, legată de ridicarea de greutăţi foarte mari, dar şi de menţinerea unor poziţii nefireşti. Toate acestea conduc la creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale. Expunerea la un astfel de efort pe termen îndelungat, timp de mai multe ore pe zi, poate conduce la dezvoltarea afecţiunilor cardiace.