Jurnalista Janissa Delzo, de la Medical Daily, a iniţiat un experiment pentru a observa schimbările resimţite în corpul său, în urma eliminării oricărei surse de zahăr din dietă timp de șapte zile. Concluziile experienţei au ajutat-o să ia hotărâri importante în ceea ce privește regimul alimentar pe care îl va urma în viitor.
Înainte de a începe regimul fără zahăr, Delzo s-a documentat temeinic în legătură cu ceea ce înseamnă o astfel de dietă și a descoperit că „multe alimente despre care nu credeam că au un conţinut bogat de zahăr, de fapt aveau”, scrie ea în articolul său pentru Medical Daily. De exemplu, citirea cu atenţie a ingredientelor produselor alimentare i-a arătat că zahărul conţinut de acestea este mascat printr-o serie de denumiri, de la sirop și malţ, până la compuși care se termină în „-oză”.
Ce se întâmplă dacă nu mănânci zahăr o săptămână
După finalizarea documentării, Delzo și-a pus la punct noua dietă (care a exclus chiar și fructele și anumite legume cu conţinut de zahăr) și a început să ţină un jurnal al planului alimentar unde și-a notat produsele pe care le-a consumat zilnic și greutatea corporală.
Cele mai dificile zile ale experimentului au fost cele de weekend, când Delzo a ieșit împreună cu prietenii ei. „În acest timp, am fost tentată să mă răsfăţ cu mâncăruri grase după o seară lungă petrecută în oraș, dar am trecut peste”, mărturisește jurnalista.
În schimb, în zilele lucrătoare, care presupuneau aceeași rutină, ţinerea dietei fără zahăr a fost mult mai ușoară. Ea a observat că noul plan de nutriţie nu i-a diminuat nivelul de energie necesar pentru a urma același regim de sport anterior schimbării alimentare. Totodată, pe tot parcursul săptămânii fără zahăr nu s-a simţit ghiftuită și, în plus, a reușit să slăbească la final puţin peste un kilogram.
„Per total, săptămâna mea fără zahăr a fost o experienţă grozavă”, susţine Delzo.
Mai mult, experimentul a ajutat-o să își privească mai atent propriile obiceiuri de alimentaţie și să ia decizii necesare pentru sănătate. „Nu plănuiesc nici să mănânc o duzină de gogoși, dar nici să elimin complet zahărul din dietă, ci să păstrez un echilibru sănătos”, susţine jurnalista.
Primele zile fără zahăr
Un experiment similar a început și Tracy Saelinger, jurnalistă la publicaţia Women’s Health. Pentru ea, prima zi a regimului alimentar fără zahăr a fost dificilă. „După-amiază mă simţeam epuizată și mă durea capul”, susţine ea. Cu toate acestea, la finalul experienţei de șapte zile, Saelinger a descoperit câteva beneficii ale acestei diete. „În ultima zi, pe lângă faptul că aveam mai multă energie, simţeam că sunt mai puţin iritabilă și nu mai aveam căderi bruște la mijlocul zilei, am pierdut, de asemenea, 1,36 kilograme”.
Nici Saelinger nu plănuiește să renunţe complet la zahărul din alimentaţie. Cu toate acestea, ea susţine că va fi mult mai atentă la cantitatea de zahăr pe csre o consumă.
Pentru unii, evitarea oricărei surse de zahăr timp de o săptămână poate părea o sarcină dificilă, pe de-o parte din cauza faptului că acesta este conţinut într-o formă sau alta de o serie de alimente, dar și din cauza dependenţei create. Însă familia Schaub a reușit să renunţe complet la orice sursă de zahăr vreme de un an.
„Prima zi a fost cea mai grea, deși nici după aceea nu a fost niciodată ușor. Dacă fata cea mică, de 6 ani, era mai flexibilă și înţelegătoare, cea mare, de 11 ani, actriţa familiei, era de multe ori supărată pe mine. I-am sugerat să ţină un jurnal în care să își treacă emoţiile. În final s-a îndrăgostit de proiect și simţea că o face specială”, își aduce aminte Eve Schaub, cea care a avut și ideea de a începe acest experiment.
Eve a scris o carte în care povestește întreaga experienţă a vieţii fără zahăr. Unul dintre beneficiile descoperite în urma acestui experiment a fost faptul că ea și familia ei au avut mai puţine probleme de sănătate. „Ne simţeam mai sănătoși, ne îmbolnăveam mai rar și ne făceam bine mai repede. Copiii au lipsit mult mai puţin de la școală”.
Citește și: Tutunul și poluarea cresc riscul de tuberculoză cu peste 50%