Cele mai bune legume și fructe pentru păstrarea siluetei

1105

Chiar și în cazul fructelor și legumelor, alimente asociate cu menţinerea unei greutăţi corporale normale, este important să știi pe care să le alegi pentru a-ţi păstra silueta sau pentru a slăbi.

În primul rând, fructele s-au dovedit mult mai benefice pentru pierderea în greutate, decât legumele. „O creștere a consumului total de fructe a fost asociată cu o modificare a greutăţii, într-un interval de 4 ani, de minus 0,24 kilograme pentru fiecare porţie zilnică în plus, iar o creștere a consumului total de legume a fost asociată cu o modificare a greutăţii de minus 0,11 kilograme pentru fiecare porţie zilnică în plus”, se afirmă în jurnalul PLOS Medicine.

În general, cele mai bune fructe și legume pentru păstrarea greutăţii normale sunt fructele de pădure, merele, perele, soia (și sub formă de tofu), legumele crucifere (familia conopidei și a verzei) și legumele cu frunze verzi. Este notat totodată că studiul nu a inclus fructele și legumele transformate în suc.

În cazul legumelor, cele fără amidon, cu un conţinut mare de fibre și cu un indice glicemic scăzut (de ex. broccoli, varză de Bruxelles) sunt cele mai bune alegeri pentru pierderea în greutate și menţinerea siluetei. Și legumele cu un conţinut mai sărac de fibre și cu un indice glicemic mai mare (precum morcovii sau varza) s-au dovedit a fi bune pentru evitarea creșterii în greutate, dar la un nivel mai mic.

Pe de altă parte, cele mai periculoase legume pentru siluetă au fost cele bogate în amidon, precum mazărea, cartofii sau porumbul, din cauza nivelului lor glicemic crescut.

Efectul benefic al fructelor și al legumelor asupra păstrării greutăţii ar putea fi explicat de faptul că aceste alimente pot produce o senzaţie de saţietate fără să fie nevoie de ingerarea mai multor calorii. „Am descoperit o puternică asociere inversă între modificarea greutăţii și aportul crescut de fibre și nivelul glicemic scăzut al legumelor, asociere compatibilă cu dovezile experimentale care sugerează o influenţă a acestor factori asupra răspunsului saţietăţii, glucozei și insulinei, stocarea de grăsimi și consumul de energie”, punctează autorii.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 24 de ani și a cuprins peste 133.000 de participanţi din SUA, care au fost rugaţi o dată la 4 ani să răspundă la întrebări legate de obiceiurile alimentare. De asemenea, au fost luaţi în calcul o serie de factori, precum fumatul, timpul dedicat activităţii fizice, cel dedicat somnului sau orele petrecute în faţa televizorului.

Cu toate acestea, experţii notează că cercetarea are câteva limitări. „E posibil ca descoperirile să nu poată fi generalizate – aproape toţi participanţii erau adulţi albi cu un nivel de educaţie înalt.” De asemenea, nu pot dovedi o legătură cauză-efect între consumul de fructe și legume și modificarea greutăţii, iar folosirea chestionarelor completate de participanţi ar putea crește riscul apariţiei erorilor.

Contrar rezultatelor prezentului studiu însă, experţii Universităţii din Alabama aduceau dovezi că un aport crescut de fructe și legume în alimentaţie nu garantează scăderea în greutate. În urma analizei a 7 studii concentrate pe efectul de slăbire produs de aceste alimente, ei nu au observat nici o diminuare, dar nici o creștere a numărului de kilograme.

„Se pare că, dacă doar îi determinăm pe oameni să consume mai multe fructe și legume, fără a face, în același timp, pași categorici pentru reducerea consumului total de mâncare, scăderea în greutate nu poate fi realizată”, puncta autorul principal al studiului, dr. David B. Allison.

„În contextul general al unei diete sănătoase, pentru a scădea în greutate trebuie să reduci aportul caloric”, adaugă dr. Kathryn Kaiser, una dintre autoarele cercetării. Ea continuă, explicând că un consum crescut de fructe și legume nu este suficient pentru a scădea în greutate, ci trebuie efectuate „intervenţii sănătoase variate în stilul de viaţă”.