La sfârșitul anului 2019, un nou documentar exploziv, Game Changers („Cei care au schimbat jocul”) domina titlurile din industria fitnessului. Cu sportivi renumiţi în distribuţie, precum fostul culturist Arnold Schwarzenegger, jucătorul de tenis Novak Đoković și pilotul de Formula 1 Lewis Hamilton, documentarul arată că sportul de performanţă poate fi practicat cu o alimentaţie pe bază de plante, demontând astfel presupoziţiile despre obligativitatea consumului de carne pentru creșterea masei musculare.

Documentarul a debutat în perioada în care intrasem într-un program de fitness pe care-l concepusem pentru nevoile mele. Având un corp ectomorf, cu metabolism rapid, și fiind într-o cursă continuă pentru îngrășare, mi-am dat seama că antrenamentul zilnic constant era doar o parte a unui program eficient.

Mesele zilnice au început să depășească aportul zilnic recomandat de proteine – erau zile în care mâncam mai multe bucăţi de piept de pui. Am evitat alimentele bogate în grăsimi, precum carnea de vită, și am reușit totuși să ating necesarul zilnic de calorii. Prin urmare, am reușit să-mi cresc greutatea cu peste 15 kilograme, menţinând în același timp un nivel de 11% grăsime corporală.

Cu toate acestea, dezavantajele unei diete care conţinea atât de multă carne nu au întârziat să apară. Fiecare masă a fost urmată de o senzaţie de preaplin și m-am luptat cu constipaţia. Documentări ulterioare m-au ajutat să descopăr că acest lucru era cauzat de lipsa de fibre din alimentaţia mea. Am început să consum mai multe legume bogate în fibre, deși acest lucru nu părea să ajute. Încă exista un dezechilibru major.

După lansarea documentarului, cunoscuţi care știau de programul meu m-au îndemnat să-l urmăresc. M-au asigurat că nu era doar o altă campanie împotriva alimentaţiei cu carne concepută de vegani care aveau un interes ascuns și că filmul nu se concentra pe starea teribilă a animalelor înainte de sacrificare, ci pe beneficiile consumului de vegetale.

În cele din urmă, am urmărit documentarul în timpul unei călătorii de lucru în Noua Zeelandă. Filmul a fost o provocare pentru mine, având în vedere informaţiile pe care le deţineam atunci și după care săpasem înainte (documentarea ulterioară mi-a arătat că documentarul a exagerat, de fapt, unele detalii, ignorând altele). Eram destul de intrigat încât să aprofundez și mai mult subiectul.

O strategie străveche

Mi-am început studiul cu istoria omului al cărui nume îl port. În primul capitol al cărţii biblice Daniel, personajul principal, care dă numele cărţii, este adus împreună cu prietenii lui la curtea împăratului babilonian Nebucadneţar (Nabucodonosor), pentru a fi cu toţii instruiţi în vederea intrării în serviciul imperial. Biblia consemnează faptul că „[î]mpăratul le-a rânduit pe fiecare zi o parte din bucatele de la masa lui și din vinul din care bea el” (Daniel 1:5). Cercetătorii sugerează că mâncarea oferită tinerilor cursanţi de la masa regală era, cel mai probabil, pe bază de carne. Daniel a solicitat, în schimb, să li se îngăduie să testeze o alimentaţie pe bază de plante, încredinţat fiind că aceasta le va aduce avantaje vizibile: „Încearcă pe robii tăi zece zile și să ni se dea de mâncat zarzavaturi și apă de băut” (Daniel 1:12).

Citește și: Ce (să) mâncam? | O comparaţie între trei stiluri alimentare

La fel ca sportivii din Game Changers, care au testat o dietă pe bază de plante și au obţinut creșterea forţei musculare și a nivelului de testosteron, Daniel și cei trei colegi ai săi au avut parte de beneficii clare în urma acestei diete: „După cele zece zile, ei erau mai bine la faţă și mai grași decât toţi tinerii care mâncau din bucatele împăratului” (Daniel 1:15).

Experimentul și rezultatele lui (ne)așteptate

La fel ca biblicul Daniel, am decis să verific această teorie încercând trei luni o alimentaţie asemănătoare cu cea adoptată de personajul biblic. În loc să trec la o dietă vegetariană din cauza indignării morale sau a unui sentiment de elitism, mi-am propus să evaluez în mod critic eficienţa unei diete bazate pe plante în creșterea masei musculare.

Pentru claritate, vreau să spun că nu am trecut la o dietă vegană, care presupune evitarea strictă a oricărui aliment de origine animală. O dietă pe bază de plante, în schimb, permite o marjă mai mare de manevră. Deja evitam lactatele din cauza intoleranţelor alimentare, dar nu am avut o problemă cu consumul de ouă. Așadar, în timp ce dieta vegană evită în mare măsură ouăle, eu am ales să le consum atunci când circumstanţele o cer. De asemenea, am hotărât să mănânc miere, așa cum făceam de obicei.

În loc să trec la o dietă vegetariană din cauza unui sentiment de elitism, mi-am propus să evaluez în mod critic eficienţa unei diete bazate pe plante în creșterea masei musculare.

În câteva săptămâni, au apărut primele rezultate. M-am simţit mult mai ușor, dar și mai obosit și uneori foarte flămând. Pentru a compensa acest lucru, am început să mănânc mai mult la mesele zilnice, așa că a crescut bugetul pentru alimente. După o serie de investigaţii ulterioare legate de starea de oboseală pe care o resimţeam, mi-au fost recomandate suplimente cu vitamina B12 – o vitamină care nu se găsește în mod natural în alimentele vegetale, dar rămâne un nutrient-cheie în producerea de energie de către organism.

Cel mai probabil datorită faptului că mă simţeam mai ușor după mese, am observat o creștere a capacităţii de antrenament. A început să-mi fie ușor să mă antrenez cu greutăţi din ce în ce mai mari, iar timpul de recuperare dintre seturile de exerciţii a devenit mai scurt.

Am fost surprins să descopăr cât de multe opţiuni aveam dacă doream să renunţ la carne și mi-au plăcut experimentele cu noi combinaţii de tofu, fasole, leguminoase, nuci și seminţe. La una din întâlnirile cu prietena mea, am luat masa la un restaurant afgan unde mergeam adesea pentru preparatele lor din carne. Spre surprinderea mea, au servit o mâncare fără gluten, vegană, pe bază de năut, care a devenit mâncarea mea preferată.

Și, bineînţeles, mai era și problema mea de greutate, adică exact motivul care m-a dus către o dietă vegetariană. Unul dintre prietenii mei, care a făcut modificări similare în dieta lui în aceeași perioadă, a înregistrat o scădere în greutate de patru kilograme în câteva luni – efectul opus celui dorit de mine. Cu toate acestea, cu o alimentaţie potrivită și un antrenament regulat, am reușit să îmi menţin greutatea, ba chiar să mai câștig câteva sute de grame de masă musculară.

Dietele au o rezonanţă ciudată, deși adevărul este că toată lumea ţine o dietă, chiar dacă e vorba de dieta în care „mănânci orice”.

Nu pot recomanda tuturor dieta pe bază de plante, pentru că nu sunt nutriţionist calificat. Convingerea la care am ajuns după ce am urmat diete diferite, pentru a obţine rezultate specifice, este că nu există o dietă miraculoasă, care să rezolve orice problemă de sănătate.

Ceea ce le pot recomanda totuși celor care cochetează cu ideea unei diete bazate pe plante este să îndrăznească să fie ca Daniel – să încerce dieta lui, fie că o fac 10 zile sau trei luni. (Dacă starea ta de sănătate nu este prea bună, cere mai întâi sfatul medicului!) Probabil că psalmistul David nu se gândea la această provocare atunci când a scris: „Gustaţi și vedeţi ce bun este Domnul!” (Psalmii 34:8).

Dar, cu siguranţă, eu I-am văzut bunătatea (și) în beneficiile unei diete cu adevărat gustoase.

Daniel Kuberek lucrează în industria cinematografică. Experimentul său cu o dietă bazată pe plante a fost motivat de dorinţa de a testa dacă o asemenea dietă e de folos atunci când obiectivul este creșterea masei musculare.