Cei care au încercat cel puţin o dată să se lase de fumat știu cât de dificil este să renunţi la acest viciu. Voinţa de fier este esenţială pentru a avea puterea de a stinge ultima ţigară. Studiile au arătat însă că fumătorii pot găsi în unele alimente aliaţi de nădejde în lupta cu dependenţa de tutun.

Acizii grași omega-3 ajută la diminuarea efectelor negative resimţite de fumător după ce renunţă la ţigări, arată un studiu. Experţii susţin că un tratament de scurtă durată, bazat pe această substanţă nutritivă, poate micșora gradul de rigiditate al arterelor și, totodată, „moderează deteriorarea acută indusă de fumat asupra proprietăţilor elastice vasculare ale fumătorilor”.

Peștele gras este una dintre cele mai cunoscute surse de acizi grași omega-3. Însă acest element nutritiv poate fi găsit și în surse 100% vegetale, precum seminţele de in, nuci, soia, tofu sau alge.

Mai multe studii au arătat că un consum de fructe și legume poate ajuta individul să se ţină departe de ţigări. Experţii de la Universitatea Duke au descoperit că aceste alimente transformă gustul ţigării într-unul neplăcut, scrie Web MD. Cu toate acestea, nu au descoperit motivul din spatele acestei transformări. Alţi specialiști susţin că fenomenul ar putea fi datorat conţinutului bogat de fibre din aceste alimente. Cei care vor să se lase de fumat au la dispoziţie o listă lungă de produse bogate în fibre, dincolo de fructele și legumele proaspete. Aceasta include o varietate largă de cereale integrale, leguminoase, oleaginoase, seminţe și fructe uscate.

De altfel, fumatul conduce la scăderea nivelului de vitamina C din organism. De aceea, este recomandat un consum de alimente bogate în această substanţă nutritivă, scrie The Times of India. Vitamina C se găsește într-o mulţime de fructe și legume proaspete, dar și în fructele uscate de goji.

Pentru a-ţi crește șansele de a renunţa definitv la fumat, este important să cunoști și alimentele de care ar trebui să stai departe. Cercetătorii de la Universitatea Duke au observat că băuturile alcoolice, produsele pe bază de cofeină și carnea ar trebui evitate cu desăvârșire în acest sens. Circa 70% dintre participanţi au declarat că aceste alimente dau un gust mai plăcut ţigărilor.

Foto: stockvault.net

Seminte 2