Lecţiile de muzică sunt mai mult decât o metodă de relaxare, de delectare a simţului auditiv sau o activitate extracuriculară. Această artă constituie o terapie pentru dezvoltarea creierului și a abilităţilor, arată studiile. Iată trei beneficii pe care le oferă lecţiile muzicale.
Experţii de la Universitatea Northwestern au descoperit că studierea unui instrument muzical în copilărie are o contribuţie semnificativă la maturitate. Copiii care au luat lecţii de muzică și-au dezvoltat astfel o abilitate de răspuns la sunetele vorbirii mult mai performantă în raport cu ceilalţi. Această capacitate este deosebit de importantă în special odată cu înaintarea în vârstă. Procesul de îmbătrânire produce schimbări la nivelul creierului care afectează abilităţile auzului.
Totodată, lecţiile de muzică luate în copilărie pot contribui la construirea succesului mai târziu în viaţă. Cercetătorii de la Universitatea de Stat Michigan au descoperit că dintre absolvenţii programelor de știinţă, tehnologie, inginerie și matematică ale instituţiei, din promoţiile 1990-1995, cei care au reușit să își construiască propria afacere ori să aducă o inovaţie într-un domeniu s-au implicat în diverse activităţi artistice la o vârstă fragedă. Circa 93% din totalul absolvenţilor incluși în studiu au luat lecţii de muzică în copilărie.
Nu în ultimul rând, lecţiile de muzică luate în copilărie, pe o perioadă de cel puţin trei ani, au contribuit la dezvoltarea capacităţii de discernământ auditiv, a abilităţilor motrice fine ale ambelor mâini, dar și a vocabularului și a raţionamentului nonverbal, scriu cercetătorii americani în jurnalul PLOS One.