Persoanele religioase au un risc mai mic de a se confrunta cu episoade de depresie și anxietate. În plus, acestea sunt mai sănătoase din punct de vedere fizic decât ceilalţi, au arătat o serie de studii.

„Religiozitatea pare că ajută persoanele în atingerea unui nivel mai mare de bunăstare și în utilizarea unor mecanisme de adaptare mai adecvate”, a declarat dr. Roxane Gervais, psiholog la Health and Safety Laboratory, citează The Telegraph. Concluziile studiului efectuat de expertă în scopul evaluării gradului de fericire al angajaţilor, atât acasă, cât și la serviciu, au arătat că implicarea activă în viaţa religioasă poate fi extrem de benefică pentru sănătatea mintală a individului. Astfel, participanţii religioși au raportat un nivel scăzut de depresie, de anxietate și de epuizare. Totodată, aceștia au fost și cei care au declarat că simt că vieţile lor au un scop anume.

Mai mult, persoanele implicate activ în viaţa religioasă erau mai puţin expuse riscului de a se îmbolnăvi și, astfel, de a fi nevoite să își ia zile libere de la serviciu. Experţii au observat că acest lucru se datorează tendinţei de adoptare a unui stil de viaţă sănătos.

Un alt studiu, publicat în Journal of Affective Disorders a arătat efectul benefic al credinţei în cazul pacienţilor care urmează un tratament pentru depresie. Astfel, rezultatele la tratament au fost chiar și de două ori mai bune în cazul pacienţilor care și-au evaluat propria credinţă la un nivel mai mare, în raport cu cei care au susţinut că au o credinţă slabă ori că nu cred deloc în divinitate.

Mersul la biserică și participarea la serviciile religioase poate aduce, de asemenea, beneficii majore individului, susţin cercetătorii de la Universitatea Yeshiva din Manhattan. Ei au observat că aceste persoane au un risc cu 27% mai scăzut de a se confrunta cu tulburări mentale, precum depresia, dar sunt și cu 56% mai optimiste decât cei care nu iau parte la astfel de activităţi.

De asemenea, persoanele care merg cel puţin o dată pe lună la biserică își pot diminua astfel starea de depresie cu 22 de procente, în raport cu cei care nu calcă pragul unui lăcaș religios, au observat experţii de la Universitatea din Saskatchewan. În schimb, în rândul persoanelor care se consideră spirituale, însă nu merg la biserică, nu au fost observate beneficii aduse sănătăţii, adaugă cercetătorii.