Importanţa religiei se vede în creier

1199

Persoanele religioase sau interesate de spiritualitate au creierul diferit de cele care nu au preocupări spirituale şi sunt mai protejate împotriva depresiei, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia au constatat că practicarea unei religii sau spiritualitatea unei persoane este asociată cu un cortex mai gros, ceea ce oferă mai multă rezistenţă creierului împotriva depresiei. Cu ajutorul tehnologiei s-a putut observa că ceea ce gândim sau credem se reflectă şi din punct de vedere fizic la nivelul creierului, notează wwrn.org.

Studiul, publicat în JAMA Psychiatry, a fost realizat pe un eşantion de 103 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani. Cercetătorii le-au intervievat în legătură cu importanţa pe care o avea pentru ele religia şi spiritualitatea şi cât de des merseseră la biserică în ultimii cinci ani. În acelaşi timp, creierul lor era monitorizat şi scanat pentru a vedea cât de gros sau de subţire era cortexul. Savanţii au observat că persoanele religioase sau spirituale aveau cortexul mai gros decât celelalte. De asemenea, s-a constatat că în zonele în care persoanele cu un risc crescut de depresie aveau cortexul mai subţire, cele religioase îl aveau mai gros.

Prin urmare, oamenii de ştiinţă au concluzionat că religia şi spiritualitatea protejează împotriva depresiei, mai ales în cazul persoanelor care, din cauza antecedentelor familiale, sunt mai predispuse la această afecţiune. Alte studii anterioare au arătat, de asemenea, impactul pozitiv al religiei sau spiritualităţii asupra persoanelor care suferă de depresie. Deşi este nevoie de mai multe studii în domeniu, rezultatele sugerează că religia sau spiritualitatea protejează împotriva depresiei.

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni din lume şi cuprinde o întreagă paletă de afecţiuni psihice. Ea afectează viaţa de zi cu zi, iar persoana care suferă de această afecţiune îşi pierde interesul pentru activităţile şi lucrurile care altădată îi plăceau şi pentru relaţiile cu cei din jur. Se estimează că o persoană din cinci va suferi de depresie la un moment dat în viaţa ei, fie că este femeie, fie că este bărbat, indiferent de vârstă sau de mediul în care trăieşte. În prezent, 6,7% dintre americanii cu vârste peste 18 ani suferă de depresie, potrivit informaţiilor furnizate de National Institute of Mental Health.

Niciun articol afișat