„Dacă aș fi primit un dolar pentru fiecare mod prin care căsătoria m-a transformat într-o persoană mai bună, aș fi fost un om foarte bogat”, mărturisește Christine St. Vil, consilier privind dezvoltarea personală și profesională pentru femei. Relaţia cu soţul ei a învăţat-o lecţii preţioase despre conexiunile umane și despre viaţă.

Căsnicia i-a diminuat impulsivitatea care o determina să „tragă concluzii pripite”, ori să reacţioneze agresiv în faţa persoanelor provocatoare, scrie St. Vil într-un articol pentru portalul Happy Wives Club. A învăţat-o să fie mai răbdătoare – „să ascult înainte de a deschide gura”. Totodată, căsnicia i-a arătat cum să dăruiască mai mult fără a pune întrebări, cum să aibă încredere completă în cineva, cum să își exprime punctul de vedere chiar dacă este diferit de al celuilalt, dar și ce înseamnă compromisul.

„Soţul meu m-a transformat într-o persoană mai bună în orice sens al cuvântului. O persoană mult mai drăgăstoasă și mai umilă. Aș fi ajuns în acest punct fără căsătorie? Posibil. Dar sunt atât de recunoscătoare că nu a fost necesar”, mărturisește St. Vil.

Dragostea care te face mai inteligent

Beneficiile relaţiilor de dragoste se extind dincolo de latura dezvoltării personale. Concluziile unui studiu sugerau că partenerul de viaţă te poate face mai deștept. La cercetare au luat parte 169 de cupluri care au participat la Studiul Longitudinal Seattle. În urma rezultatelor, experţii au observat că după 7- 14 ani de relaţie, partenerul cu o fluenţă mai bună a cuvintelor a avut o influenţă importantă asupra celui care a înregistrat rezultate mai slabe la testele de fluenţă a cuvintelor, respectiv la cele legate de înţelesul cuvintelor.

Și experţii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au observat că relaţiile de dragoste ajută partenerii să își dezvolte inteligenţa. În cadrul studiului au participat mai multe cupluri proaspăt căsătorite. Fiecare participant a fost rugat să completeze un test de evaluare a IQ-ului. Peste 10 ani, toţi voluntarii au revenit pentru a relua testul de IQ. Concluziile au arătat o îmbunătăţire a rezultatelor obţinute la o decadă după ce voluntarii s-au căsătorit.

Dragostea care îţi face bine la psihic

Relaţiile de iubire au un impact benefic și asupra stării mentale a indivizilor. Ipoteza a fost testată recent de experţii de la Friedrich Schiller University. La studiu au luat parte 245 de cupluri, formate din persoane între 18 și 30 de ani. Toţi voluntarii au fost rugaţi să răspundă unor chestionare în scopul evaluării gradului de nevroză care îi caracterizează, dar și a nivelul de satisfacţie privind relaţia.

„Persoanele nevrotice sunt mai degrabă anxioase, nesigure și ușor de enervat. Au o înclinaţie către depresie, arată adesea o stimă de sine scăzută și au tendinţa de a fi, în general, nesatisfăcute cu propria viaţă. Cu toate acestea, am putut arăta că aceștia devin mai stabili în relaţiile de dragoste și că personalitatea lor se stabilizează. (…) Este dificil să refaci o personalitate, dar studiul nostru confirmă: Gândirea negativă poate fi dezvăţată”, a declarat una dintre autoarele studiului, dr. Christine Finn.

În spatele tendinţei de diminuare a înclinaţiilor nevrotice se pot ascunde două explicaţii, cred cercetătorii. Pe de-o parte, efectul ar putea fi datorat sprijinului pe care partenerii implicaţi într-o relaţie îl oferă și îl primesc. Pe de altă parte, ar putea fi vorba de emoţiile și încrederea pe care le oferă o relaţie și care pot influenţa în mod pozitiv personalitatea și modul în care un individ percepe situaţiile.

Dragostea care te menţine sănătos

Un alt efect benefic al relaţiilor romantice este influenţa lor pozitivă asupra stării de sănătate fizică a partenerilor. Un studiu efectuat de experţii de la Universitatea Emory arăta că mariajul „face bine” la inimă. Rezultatele au arătat că pacienţii căsătoriţi, care urmau să fie supuși unor operaţii chirurgicale pentru afecţiuni cardiovasculare, aveau de trei ori mai multe șanse de a supravieţui intervenţiei, în raport cu cei singuri. Motivul ar putea fi explicat atât de importanţa îngrijirii acordate de partenerul de viaţă, cât și de modul pozitiv de a privi operaţia.

De asemenea, concluziile unui alt studiu arătau că în momentul în care petrec timpul împreună, partenerii înregistrează un nivel mediu al tensiunii arteriale mai scăzut, în raport cu cel înregistrat atunci când cei doi sunt implicaţi în activităţi separate (cu alţi prieteni sau singuri), scrie Reader’s Digest.

Dragostea joacă un rol important chiar și în scopul prevenirii bolii Alzheimer. Experţii de la Universitatea din Wisconsin au observat că nivelul de cortizol înregistrat în perioadele stresante de femeile participante a fost mai mic în rândul celor care au trecut prin respectivele situaţii alături de partenerul de viaţă. Diminuarea a fost produsă doar printr-o strângere de mână. Studii anterioare au găsit o asociere între un nivel crescut de cortizol și riscul dezvoltării demenţei și al micșorării creierului.

La un nivel mult mai general, dragostea și relaţiile ajută la prelungirea vieţii. Un studiu efectuat de experţii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a arătat că rata mortalităţii în rândul persoanelor căsătorite e mai mică în raport cu cea observată în rândul celibatarilor, punctează dr. psihiatru Joseph Hullett, pentru publicaţia Women’s Day. Fenomenul ar putea fi explicat de nivelul scăzut de stres înregistrat de cei aflaţi într-o relaţie, dar și de tendinţa bărbaţilor căsătoriţi de a evita anumite obiceiuri nocive pentru sănătate, precum fumatul sau consumul de alcool, precizează expertul.

 

Foto: stockvault.net