În secolele care au trecut de când știinţa și-a obţinut autonomia de sub tutela religiei, purtători de cuvânt din ambele tabere s-au deprins să se privească cu suspiciune, să se ignore reciproc și să se adreseze propriilor adepţi predicându-le împotriva „celorlalţi”. Părea că sunt puţine speranţe ca oamenii de știinţă și oamenii credinţei să se asculte unii pe alţii și să încerce să dezvolte un limbaj comun, dacă nu o înţelegere comună.

În ultimele decenii însă, numeroși teologi și savanţi creștini au avut iniţiativa să vorbească mai puţin credincioșilor despre ceilalţi, ci să le vorbească chiar celorlalţi, abordând teme și folosind un limbaj care arată că le înţeleg preocupările, că le respectă exigenţele și că au încredere în sinceritatea lor. Un exemplu – care aniversează exact 15 ani de la apariţia în limba română – este micul volum al lui Clifford Goldstein intitulat Raţiuni ale inimii: O filosofie a credinţei.

Cei care au apreciat cartea lui Goldstein vor urmări cu plăcere și documentarul „Dincolo de povara dovezii”, lansat în luna august a acestui an sub forma unei serii de 7 prezentări video destinată celor interesaţi de relaţia, adesea conflictuală, dintre religie și știinţă. Serialul face parte dintr-un proiect mai amplu, iniţiat de Misiunea Irlandeză a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și se bazează pe un text scris și narat de pastorul Dan Șerb, președintele acestei organizaţii, cu sediul la Dublin.

Dacă numele Dan Șerb sună familiar de românesc, aceasta este pentru că pastorul Șerb este originar din Făgăraș. El și-a început studiile teologice în România și le-a continuat în Africa de Sud, de unde s-a mutat în Irlanda. Pentru mulţi însă, numele Dan Șerb spune totuși mai mult decât o carieră de pastor, fie și una cu un traseu mai puţin obișnuit. Cu ani în urmă, în mediul creștin, erau foarte apreciate rapoartele și înregistrările video care documentau numeroase călătorii misionare recente în zone dificile din Africa (deșertul Kalahari), din America de Sud (jungla amazoniană) și din Pacificul de Sud (arhipelagul Vanuatu). De ele se leagă și numele pastorului Dan Șerb. Un iubitor de aventură care scrie despre știinţă și religie? Am vrut să am chiar explicaţia sa, așa că i-am scris pastorului Șerb:

„În Romania sunteţi cunoscut mai mult ca explorator, misionar, călător în locuri neobișnuite, chiar riscante. Acest serial scoate la lumină o altă faţetă a personalităţii dvs.: interesul pentru întrebările fundamentale ale existenţei, pentru filosofia știinţei și pentru zona de intersecţie dintre știinţă, filosofie și credinţa religioasă. Dacă este o legătură între cele două domenii, puteţi spune că unul a condus la celălalt: preocupările filosofice v-au motivat să exploraţi alte civilizaţii, să le pătrundeţi filosofia de viaţă și relaţia cu supranaturalul? Sau tocmai aceste observaţii directe asupra diverselor civilizaţii și credinţe v-au provocat să priviţi încă o dată la temeiurile propriei credinţe și să le așezaţi într-un context intercultural?”

Iată și răspunsul la curiozitatea mea: „Am fost întotdeauna pasionat de filosofie, prin mijlocirea poeziei, a lecturilor din texte fundamentale și prin reflecţie. Într-adevăr, călătorind și interacţionând cu oameni de pretutindeni și culturi diferite am dobândit o perspectivă mai cuprinzătoare asupra întrebărilor existenţiale și asupra marilor teme ale credinţei. Diferitele contexte de viaţă mi-au provocat gândirea și recalibrat certitudinea de sine. Însă, în același timp – și pe fundalul experienţelor la nivel personal – mi-au întărit credinţa într-un Dumnezeu suveran, răbdător și iubitor. Iar știinţa m-a captivat de mic – o ramură a dezvoltării mele pe care nu am abandonat-o niciodată.”

Descriind mai direct acest serial și proiectul pe care îl lansează, pastorul Șerb spune:  „Premisa principală a acestei iniţiative este că frumuseţea gândirii raţionale care îmbogăţește viaţa se găsește în procesul de căutare și de investigare a adevărului obiectiv.”

Te-ar putea interesa și:dincolo de povara dovezii. cum ne asiguram ca avem o credinta rationala

Cele șapte episoade se ocupă de teme ca: semnificaţia și procesul credinţei, adevăr și realitate, religie și violenţă, cosmologie, teoria evoluţiei, moralitate și explorarea viitorului. „Prezentările nu sunt predici sau studii biblice”, spune pastorul Șerb. „Obiectivul este să ofere o «ușă deschisă» pentru a continua cercetarea asupra unor teme spirituale.” Cei care sunt interesaţi de relaţia, adesea ostilă, dintre religie și știinţă vor aprecia această «ușă deschisă» spre un spaţiu de dialog deschis și onest, în care întrebările și îndoielile sunt bine-venite și luate în serios. Uneori, referirile succinte la unele dintre cele mai recente cercetări și studii din lumea știinţifică vă vor provoca să căutaţi un plus de informaţii, pentru a avea un context în care să le așezaţi.

Ca o invitaţie să vizionaţi programul, iată titlurile primelor trei episoade: Imperativul credinţei, Adevărul despre realitate și Povara păcii. În acest moment, versiunea engleză poate fi urmărită pe pagina web a proiectului, pe canalul YouTube dedicat și pe Adventist Review TV. Versiunea românească este completă și va fi difuzată în curând de postul de televiziune SperanţaTV.

De regulă, fiecare episod începe cu o întâmplare din călătoriile de misiune ale pastorului Șerb, care declanșează o discuţie pe o temă specifică. Autorul face, competent și clar, un tur de orizont al gândirii contemporane asupra temei, cu numeroase referiri la savanţi, filosofi și teologi. Finalul este, de obicei, deschis, o invitaţie de a permite ca misterul existenţei și miracolul credinţei să reordoneze și să dea o nouă direcţie unor date știinţifice și constructe culturale care, de regulă, evită sau chiar neagă tot ce ar sugera un proiect divin, un sens al vieţii, iubirea care ţine laolaltă universul și ne întredeschide ușa spre eternitate. Numeroasele experienţe interculturale i-au confirmat autorului aprecierea pentru uimitoarea autonomie a credinţei, manifestă în cele mai diverse medii – semn că suntem făcuţi să credem, să sperăm și să iubim. Vocea foarte plăcută și expresivă a autorului, fără să se impună, favorizează un proces benefic de simpatie cognitivă și emoţională.

Ca producţie video, serialul este de o calitate excelentă, cu numeroase filmări originale din locurile pe care le evocă, animaţie captivantă și grafică adecvată. Colaboratorii producţiei, în ton cu atmosfera creată, îmbrăţișează continente și culturi diferite.

Proiectul nu a trecut neobservat de Clifford Goldstein, autorul de care aminteam mai sus. Acesta a scris: „Sunt încântat să văd colegi adventiști care se angajează într-un asemenea proiect.” De altfel, Goldstein urmează să contribuie la următoare producţie din cadrul acestui proiect. Dr. Reinder Bruisma, teolog olandez și pastor cu multă experienţă interculturală, a mărturisit de asemenea: „Aceste programe mi-au produs o bucurie imensă. Ele înglobează atât de multă creativitate! Am apreciat și argumentele, care sunt solide și destul de convingătoare.”

Oricât de măgulitoare sunt aprecierile acestor experţi în domeniu, ele nu sunt la fel de importante ca reacţiile tinerilor pe care pastorul Șerb i-a avut în vedere. O tânără care renunţase să meargă la biserică a scris: „Realmente mi-a plăcut această serie de prezentări și am dorit să i-o prezint și unei prietene. Eu însămi am avut nevoie să o vizionez. Asta mi-a reaprins credinţa în Dumnezeu.” De asemenea, traducătoarea care a realizat versiunea portugheză nu mai participa la viaţa comunităţii religioase. Dar acum este din nou prezentă și activă. Mai mult, ea trimite serialul către prietenii ei. Un tânăr a trimis un e-mail în care a spus că a început să urmărească programele pentru că este familiarizat cu scrierile lui Harris și Pinker, așa că acum are o mulţime de întrebări.

Pastorul Șerb este foarte încurajat de răspunsul iniţial și se pregătește pentru noi programe în care să dea glas și să evalueze abordări variate, uneori chiar opuse, cu privire la spiritualitate, credinţă și știinţă, aducând în discuţie unele dintre cele mai recente teorii și cercetări din domenii relevante.