Ce este depresia și de ce trebuie tratată?

Imaginează-ţi că, într-o zi cu soare, intri într-un mall cu ochelarii de soare la ochi. Deși luminile strălucesc puternic, tu nu le vezi, totul în jurul tău fiind întunecat și rece.

Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse

Depresie, tristeţe, melancolie, amărăciune, disperare – toate aceste stări sufletești general umane au creat în jurul lor o cultură aparte.

Ștafeta

Depresia nu va putea fi niciodată cuantificată exact, fiindcă, pe de-o parte, ceea ce se vede este doar vârful icebergului și, pe de altă parte, caracterul și varietatea de forme pe care le îmbracă se ascund în spatele celor mai nebănuite forme.

Depresie și revoltă – Coșmarurile părinţilor de adolescenţi

Binomul toxic al revoltei și depresiei din viaţa adolescenţilor se transformă într-una dintre cele mai mari provocări pentru părinţi.

Depresia care dă viaţă

Nu o vede nimeni, pentru că se ascunde și apasă cu greutate în interior, până reușește să te convingă că viaţa nu valorează mare...

Tangibila fericire

Într-un sens intuitiv, e deplasat să vorbim despre fericire când subiectul discuţiei este depresia. Mai deplasat însă este să vorbim în același context despre anormalitate, insuficienţă sau inadaptare.

Unde a dispărut iubirea?

Tinerii născuţi în perioada 1980-2000 par astăzi cea mai dispreţuită generaţie în viaţă. Zilnic se scriu articole pe tema „milenialilor”, care popularizează această atitudine faţă de niște persoane cu nume și drame neștiute. Multe publicaţii avertizează că tinerii de azi sunt generaţia cea mai deprimată și se întreabă de ce, care e vina lor. De...

Să mai stau pe-aici o vreme

La cei 24 de ani ai ei, Emily este pregătită să moară. Cel puţin așa susţine în faţa comisiei de psihiatrie care îi analizează cererea de eutanasie. Motivul pe care îl invocă este unul care nu le trezește nicio suspiciune terapeuţilor belgieni care o ascultă: depresie terminală.

Să fie Lumină? Atât de simplu?

Faţă în faţă cu stresul, sistemul nervos simpatic pregătește organismul pentru una din două posibile reacţii, luptă sau fugă, canalizând majoritatea resurselor către organele vitale și către mușchi. Iar necunoscutul și lipsa familiarului reprezintă o sursă majoră de stres.

Depresia ca boală a civilizaţiei

În urmă cu cinci decenii, când s-a înfiinţat Organizaţia Mondială de Psihiatrie Socială, mulţi au luat-o ca pe o glumă proastă, iar alţii, mai analitici, au încercat să demonstreze că bolile psihice nu pot fi decât individuale.

Retrospectiva lunii aprilie

Cutremurele au fost constanta nefericită a lunii aprilie – cutremure de pământ puternice, în diferite zone ale lumii, dar și cutremure în elita financiară mondială în urma dezvăluirilor cunoscute drept „Dosarele Panama”.