Mai ieftin înseamnă mai nesănătos. Ne convine sau nu, aceasta este una dintre primele lecţii de care trebuie să ţinem cont în alegerea alimentelor pe care le cumpărăm, avertizează Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Aceasta deoarece preţul spune multe despre ingredientele din alimente.
Parizer de apă și crenvurști din grăsime. Mezelurile ieftine de pe piaţă conţin tot mai puţină carne și tot mai multe E-uri. „Trebuie să ştim că pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite”, spune Mencinicopschi, citat de Gândul. „Dacă vedem că primul e apă”, explică directorul Institutului de Cercetări Alimentare, „e evident că acesta este ingredientul care primează. Apoi poţi să vezi pe etichetă că urmează grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase.”
Pe lângă „tocătura din resturi”, cum îi spune Mencinicopschi, există și alte ingrediente care se găsesc din belșug în mezelurile autohtone și care sunt dăunătoare dacă sunt consumate pe termen lung: nitritul şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, „pot duce la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene”, spune Mencinicopschi. Caragenanul, cunoscut şi sub numele de E407 „ar putea fi responsabil pentru apariţia cancerului colorectal”, conform unor studii recente amintite de directorul ICA. Monoglutamatul de sodiu, E621, poate perturba echilibrul dintre saţietate şi foame, iar ingerat în cantităţi mari, poate induce ameţeli, dureri de cap și senzaţie de greaţă.