Era anul 1979 şi inundaţiile au adus un număr mare de şerpi pe bancul de nisip. Când Payeng – atunci de doar 16 ani- i-a găsit, erau morţi cu toţii.
„Şerpii au murit în căldură, fără nici o acoperire de la copaci. M-am aşezat şi am plâns peste formele lor neînsufleţite”, a declarat Payeng pentru Times Of India.
„A fost un masacru. Am alertat departamentul care se ocupa de pădure şi i-am întrebat dacă ar putea creşte copaci acolo. Au spus că nimic nu poate să crească acolo. În schimb, mi-au sugerat să încerc să cresc bambus. A fost dureros, dar am făcut-o. Nu m-a ajutat nimeni”, a declarat el.
Acum, acel teren sterp s-a transformat într-o pădure de 550 de hectare, o casă pentru câteva mii de soiuri de pomi şi o diversitate uluitoare de fauna sălbatică, inclusiv păsări, maimuţe, căprioare, rinoceri, elefanţi şi chiar tigri.
Pădurea, pe bună dreptate numită „Pădurea Molai”, după porecla creatorului său, a fost plantată şi cultivată de un singur om, Payeng, care are acum 47 de ani.
Conform Asian Age, Payeng şi-a dedicat viaţa creşterii şi întreţinerii pădurii. A acceptat o viaţă de izolare şi a început să trăiască singur pe banculde nisip, petrecându-şi zilele având grijă de plantele lui înfloritoare.
Astăzi, Payeng trăieşte încă în pădure într-o colibă mică, cu soţia şi cei trei copii şi face bani din comerţul cu lapte de vacă şi de bivoliţă, relatează OddityCentral.com.
Potrivit Îngrijitorului Adjunct al Pădurilor, Gunin Saikia, aceasta este, probabil, cea mai mare pădure din lume care se află în mijlocul unui râu.
„Am fost surprins să găsesc o astfel de pădure deasă pe nisip”, a declarat Saikia pentru Times of India, adăugând că oficialii din regiune au aflat de pădurea lui Payeng abia în 2008.
„Localnicii au vrut să taie pădurea, dar Payeng le-a spus să îndrăznească să îl omoare pe el în schimb. Se poartă cu plantele şi animalele de parcă ar fi proprii copii. Văzând acest lucru, am decis să îl ajutăm şi noi”, a spus Saikia.