„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!”

„Când am încetat să fim copii, am murit.”, spunea Constantin Brâncuși. În sensul mai înalt, al vieţii veșnice, Isus ne recomanda să devenim ca niște copilași.

Nevoia de sens a părinţilor noștri

Oricât de mult am evita-o, va veni ziua în care părinţii noștri nu se vor putea descurca fără noi, după cum nici noi nu am fi reușit fără ei.

O scrisoare nepierdută

Denisa Selagea a pierdut de la chei și telefon până la răbdare și ocazii. A pierdut din vedere și multe cuvinte care trebuiau spuse. Așa că, de data aceasta, le-a așezat într-o scrisoare.

Cele mai frecvente greșeli faţă de părinţi, când ești părinte

Tocmai m-am întors de la o înmormântare. O mamă de 54 de ani și-a lăsat copilul îndurerat în urmă, la vârsta adolescenţei. Tatăl povestea cum fiul a dorit să își ceară iertare mamei, pe patul de moarte, pentru toate îndărătniciile tipice unui copil de până în 17 ani. Era deja iertat. Deși părinţii mei sunt mult...

Pentru cei care ne-au iubit întâi | Îmbătrânirea părinţilor

Dacă moartea părinţilor este o lovitură sub care „însăși ţesătura vieţii pare să cedeze”, îmbătrânirea părinţilor seamănă cu un hagialâc în care învăţăm să oferim mai mult decât (ne-am deprins să) primim.

Să pleci de acasă fără să-ţi părăsești părinţii

Soarele strălucea în acea duminică minunată de iulie în care te bucurai de „vacanţa mare”. Părinţii erau alături de tine la plimbare prin parc și te priveau în timp ce pedalai la bicicletă fără nicio grijă în lume. Zâmbetul lor îţi dădea indicii despre iubirea cea mai pură de părinte.

Atitudini greșit înţelese ale părinţilor | Cum am ajuns să mă înţeleg pe mine

Înţelegerea atitudinilor părinţilor, dincolo de etichetele sociale, reușește să aducă mai multe soluţii utile în experienţa proprie de părinte a tinerilor adulţi.

Interesul superior al copilului etern

Pe canapelele psihologilor se revarsă, în râuri, lacrimile adulţilor care dau o voce copilului interior. Copilul pus pe locul doi, după interesele personale ale părintelui, copilul ale cărui nevoi au fost invizibile, copilul ironizat în momentele lui formative, copilul exclusiv criticat, copilul tratat cu asprime, copilul bătut, copilul abuzat, copilul care a suferit la cheremul...

Când dragostea greșește…

Se spune că Henry Ford ar fi afirmat: „Uneori, o greșeală poate fi tot ce este necesar pentru o realizare valoroasă.” Aparent paradoxală, afirmaţia spune multe despre noi și despre ce considerăm la un moment dat a fi „o greșeală”.

Condescendenţa | Trei idei fixe despre „părinţii cu idei fixe”…

Condescendenţa se află în unghiul mort al relaţiilor cu părinţii noștri în vârstă. Intenţiile bune, sentimentele de grijă sau compasiune, dialogul și înţelegerea reciprocă în relaţiile dintre adulţi și părinţii în vârstă sunt viciate de condescendenţă.

Cum să iubim un părinte greu de iubit

Cât cunoaștem despre iubire? Suficient cât să înţelegem că iubirea nu este o obligaţie. Nu putem iubi cu forţa și nici nu putem fi astfel iubiţi. Iubirea are multe feţe și în cazul relaţiilor dintre părinţi și copii. Am putea crede că, în cazul celor uniţi prin sânge, relaţia ar trebui să fie numai lapte și...