De ce persoane vaccinate se pot îmbolnăvi/pot muri de COVID? 

Vaccinurile sunt eficiente și asigură o protecţie semnificativă în cazul populaţiei generale. Dar protecţia vaccinală nu este de 100%, de unde rezultă că unele persoane vaccinate se pot îmbolnăvi și chiar muri de COVID. Conform studiilor actuale, eficacitatea vaccinală depinde de mai mulţi parametri: tipul de vaccin (implicit dacă schema de vaccinare este sau nu completă), tipul de virus, încărcătura virală, timpul scurs de la vaccinare, vârsta persoanei vaccinate, prezenţa sau absenţa comorbidităţilor sau a imunosupresiei.

Unul dintre aspectele care trebuie reţinute este că răspunsul imun indus de vaccin se dezvoltă treptat și este maxim la două săptămâni de la ultima doză de vaccin. Riscul de infectare este mai mare înainte de dezvoltarea completă a răspunsului imun.

Diferenţe la nivelul de protecţie

Toate tipurile de vaccin autorizate au un grad semnificativ de eficacitate, dar există câteva diferenţe. Un studiu american care a analizat datele medicale ale persoanelor vaccinate între 11 martie și 15 august 2021 arată că, la adulţii cu vârste de peste 18 ani, fără probleme imunitare, vaccinarea a reușit să evite spitalizarea la 93% din cei care au utilizat Moderna, la 88% din cei vaccinaţi cu Pfizer și la 71% la persoanele inoculate cu vaccin Johnson & Johnson.[1] Un alt studiu, britanic, ce a evaluat gradul de eficienţă a vaccinurilor în prevenirea deceselor cauzate de varianta delta, arată că la persoanele de 40-59 de ani eficacitatea vaccinală a fost de 88% pentru vaccinul Astra-Zeneca și de 95% pentru vaccinul Pfizer/BioNTech. Pentru categoria de peste 60 de ani, eficacitatea în prevenirea decesului este de 90% pentru Astra-Zeneca și de 87% pentru Pfizer/BioNTech. Alt studiu arată că, în medie, vaccinurile reușesc să prevină spitalizarea în 89% din cazuri la persoanele de sub 75 de ani și în 76% din cazuri la persoanele de peste 75 de ani.

După cum se poate observa, per ansamblu, cel puţin trei sferturi din persoanele vaccinate sunt protejate de formele grave de COVID-19 sau de decesul chiar și la vârste înaintate.

COVID după vaccin – Situaţii particulare vulnerabilizante

Situaţia e mai complicată în cazul persoanelor care primesc un tratament imunosupresor. Avem răspunsuri imune protectoare după vaccin la numai 10% dintre cazurile cu tumori canceroase solide în tratament chimioterapic, la 17% din cazurile cu transplant medular, la 29% din pacienţii dializaţi, la 33% din cei care suferă de hemopatii maligne și la 51% dintre pacienţii trataţi pentru poliartrită reumatoidă. În aceste cazuri sunt extrem de necesare o foarte mare prudenţă în ceea ce privește expunerea la virus, inocularea unei a treia doze de vaccin și alternarea mai multor tipuri de vaccin .

Protecţia vaccinală scade în timp, în special răspunsul imun de neutralizare (titrul anticorpilor), nu și cea de memorie, conferită de activarea limfocitelor B și T. Acest aspect explică observaţiile unui studiu care indică faptul că, deși protecţia scade după 5 luni de la a două doză la 47% în cazul vaccinului Pfizer, capacitatea de a preveni infecţiile severe rămâne foarte ridicată: 93% pentru Pfizer și 98% în cazul Moderna. Prin urmare, rapelul vaccinal se justifică în special pentru a scădea riscul de infectare și transmitere a virusului dacă au trecut mai mult de 6 luni de la iniţierea schemei de vaccinare.

Deși protecţia scade după 5 luni de la a două doză la 47% în cazul vaccinului Pfizer, capacitatea de a preveni infecţiile severe rămâne foarte ridicată: 93% pentru Pfizer și 98% în cazul Moderna.

Lecţia din spitale

Majoritatea covârșitoare a persoanelor spitalizate sau care mor sunt nevaccinate. În ţările în care majoritatea persoanelor s-au vaccinat, noile infectări, cazurile complicate și decesele au fost semnificativ mai reduse în valul 4, comparativ cu ţările în care populaţia s-a vaccinat în proporţie mică. Situaţia din România, la începutul lunii octombrie, arăta că 92,6% din decesele provocate de COVID-19 și 73,7% din infectări proveneau din rândul persoanelor nevaccinate. În data de 2 noiembrie 2021, ziua în care a fost înregistrat nivelul maxim zilnic de decese în România (raportat la data publicării acestui articol), numai 50 de persoane fuseseră vaccinate dintre cele 591 raportate decedate.[2]

Grafic comparativ, care arată corelaţia inversă dintre gradul de vaccinare cu schemă completă a populaţiei și numărul mediu de decese zilnice la un milion de locuitori. (Sursa: Our World in Data)

Să nu abuzăm de protecţia vaccinală!

O vaccinare cât mai largă a populaţiei poate reduce numărul de îmbolnăviri și de decese atât ale celor vaccinaţi, cât și ale celor nevaccinaţi. Am putea compara vaccinarea cu o haină impermeabilă sau cu un cort rezistent la ploaie. Deși acestea ne scutesc în general de neplăcerea de a fi udaţi, dacă precipitaţiile depășesc un anumit nivel, apa va sfârși prin a străbate textura materialului. În mod similar, o încărcătură virală mare și o expunere frecventă pot să depășească protecţia imunitară dată de vaccin.

De aceea, pe lângă vaccinare, respectarea normelor de distanţare socială, purtarea corectă a măștii, igiena mâinilor, aerisirea spaţiilor închise rămân gesturi foarte importante în lupta cu virusul SARS-CoV-2, chiar dacă am fost vaccinaţi.

Dr. Ionuţ Dobrescu este medic specialist reabilitare medicală, Responsabil serviciu recuperare neurologică și ortopedică Clinique La Ligniere, Gland, Elveţia.

Colecţia de articole cu contribuţii despre vaccin semnate de medici

(actualizare zilnică)

Articolele din secţiunea medicală a seriei de mai jos au fost revizuite de prof. univ. dr. Cristian Apetrei, care activează în Departamentul Boli Infecţioase și Microbiologie, Școala de Medicină și Școala Doctorală de Sănătate Publică, Universitatea Pittsburgh, PA, SUA, și de dr. Costel Atanasiu, virusolog, fost cercetător la Wistar Institute, Philadelphia, SUA.

Discutăm despre implicaţiile spirituale ale acestei măsuri de sănătate publică împreună cu:

Footnotes
[1]„„Comparative Effectiveness of Moderna, Pfizer-BioNTech, and Janssen (Johnson & Johnson) Vaccines în Preventing COVID-19 Hospitalizations Among Adults Without Immunocompromising Conditions — United States, March–August 2021“, CDC Weekly Report, 24 sept. 2021.”
[2]„«Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 noiembrie, ora 13.00», Ministerul de interne, 2 nov. 2021, https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicarestrategica-2-noiembrie-ora-13-00-2/.”

„„Comparative Effectiveness of Moderna, Pfizer-BioNTech, and Janssen (Johnson & Johnson) Vaccines în Preventing COVID-19 Hospitalizations Among Adults Without Immunocompromising Conditions — United States, March–August 2021“, CDC Weekly Report, 24 sept. 2021.”
„«Informare COVID -19, Grupul de Comunicare Strategică, 2 noiembrie, ora 13.00», Ministerul de interne, 2 nov. 2021, https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicarestrategica-2-noiembrie-ora-13-00-2/.”