Căsătoria, o aventură cu inima în dinţi

2414

O căsnicie nefericită îţi poate frânge inima, la propriu, titra "Daily Mail", în ediţia de luni. Cercetătorii spun că o relaţie nefericită îţi poate crește riscul de boli cardiovasculare, în același mod în care stresul contribuie la acest tip de boli.

Calitatea și obiceiurile în relaţiile sociale ne influenţează semnificativ sănătatea, mai ales pe cea a inimii, susţin cercetătorii care au făcut echipă la Universitatea Pittsburgh. Coordonatorul studiului, Thomas Karmarck, sublinia că rezultatele nu evidenţiază doar importanţa viziunii noastre privind relaţiile (cum le valorizăm, ce principii aplicăm în cadrul lor), ci efectiv „calitatea relaţiilor noastre specifice, cu partenerii noștri”, în viaţa de zi cu zi.

Karmarck e de părere că există, fără îndoială, o legătură între căsătorie și sănătatea inimii, și că această legătură este vizibilă încă din cele mai timpurii niveluri ale dezvoltării plăcii depuse pe artere.

Printr-un experiment efectuat cu sprijinul a 281 de subiecţi, cercetătorul a demonstrat că organismul resimte disfuncţionalităţile în relaţiile serioase de cuplu ca pe o povară majoră de stres.

Când lucrurile încep să scârţâie

Mecanismul care se angrenează este ușor de imaginat. Atunci când apare critica, iar cei doi încep să adopte atitudini defensive, se blochează emoţional și încep să nutrească dispreţ faţă de celălalt. Întregul context pare de o negativitate fatală și îi împinge pe cei doi să nu accepte niciun compromis de dragul celuilalt. Aceștia nu mai lucrează în echipă, lasă conflicte nerezolvate, încep să se mintă sau chiar să se înșele.

Presiunea uriașă pe care o exercită atmosfera toxică creată în căminul în care cei doi ajung să se simtă prizonieri își lasă amprenta nu doar asupra psihicului, ci și asupra sănătăţii fizice, organismul resimţind toată această presiune ca pe un stres constant, căruia îi vine din ce în ce mai greu să facă faţă. Și, din cauza lui, problemele de sănătate încep să apară rând pe rând.

Putem să luăm aceste informaţii și să concluzionăm că o relaţie nefuncţională este sortită divorţului. Pentru că avem dovada că o căsnicie care nu mai merge ne face rău vizibil și cuantificabil, fizic. Din fericire însă, putem să luăm aceste informaţii și ca pe un semnal serios de alarmă. Ca pe un apel prin care organismul ne atrage atenţia că neglijenţa în relaţia de cuplu poate să ne coste mai scump decât ne imaginăm.

Căsătorit și fericit

Nimeni nu se căsătorește cu intenţia de a-și finaliza căsătoria cu o despărţire amiabilă. Însă statisticile de creștere a ratei divorţurilor arată că truismul fericirii prin muncă este deseori ignorat de cupluri.

Partea bună este că la fel cum o relaţie dominată de negativ poate fi toxică pentru organism, la fel o relaţie sănătoasă poate fi o oază de bunăstare psihică și fizică.

Studii anterioare au constatat că persoanele care au căsnicii fericite au și o sănătate globală mai mare decât persoanele care nu au un partener și chiar decât cele care au un concubin.

Apoi în aspecte concrete studiile au arătat că persoanele căsătorite au avantaje faţă de persoanele necăsătorite. De exemplu, în urma unei cercetări efectuate pe un eșantion de peste 500 de pacienţi supuși unor intervenţii chirurgicale pentru afecţiuni cardiovasculare, specialiștii au observat că participanţii căsătoriţi aveau cel puţin de trei ori mai multe șanse de a supravieţui faţă de celibatari.

Alt studiu, efectuat pe pacienţi bolnavi de cancer, a observat că persoanele căsătorite aveau mai multe șanse de a primi diagnosticul înainte ca tumora să ajungă la metastază, dar și șanse mai mari de a supravieţuii bolii, faţă de cei singuri.

Celibatarii și cei care au divorţat sunt de două ori mai expuși riscului de a muri în urma unor evenimente care puteau fi evitate ușor [precum accidentele auto], comparativ cu cei căsătoriţi, arată o altă cercetare.

Cum se explică aceste avantaje

Mai mulţi factori ar putea explica acest fenomen al avantajelor conferite de viaţa de cuplu. Unii cred că sprijinul pozitiv constant din partea partenerului de viaţă poate preveni anumite riscuri majore — cineva care are grijă de tine va sesiza schimbări de sănătate care pot fi periculoase. Alţii spun că beneficiile sunt pur civile — persoanele căsătorite au acces mai ușor la servicii de sănătate.

Diferenţa o dă însă și atitudinea persoanelor căsătorite. Acestea, se pare, sunt mai puţin predispuse la comportamente riscante și mai înclinate să meargă la controale medicale. În plus, interacţiunea constantă cu soţul/soţia previne simţământul de izolare, care poate conduce la depresei.

Căsătoria ne face fericiţi și vrem să rămânem așa. Însă viaţa ne arată că aceasta nu este o sarcină tocmai ușoară. Mariajul nu este de la sine un mediu perfect, însă putem fi fericiţi și în căsnicii imperfecte. Indiferent de stilul pe care îl adoptăm în relaţie, cultivarea ei intenţionată nu poate decât să ne aducă beneficii. De toate felurile.