Hrănătatea. Despre hrană și sănătate cu dr. Michael Orlich, de la spitalul universitar din Loma Linda

Când fondatorii spitalului universitar din Loma Linda (California, SUA) i-au așezat temelia, scopul lor era unul oarecum paradoxal. Creștini până în măduva oaselor, și adventiști pe deasupra (adică animaţi de credinţa că Hristos va reveni foarte curând pentru a încheia această istorie și a le deschide celor mântuiţi porţile veșniciei), ei au construit un ecou...

Studiu: consumul de alimente picante poate provoca demenţă

Consumul regulat de chili se asociază cu un risc mai ridicat de demenţă, în special în rândul persoanelor cu greutate corporală normală, avertizează un studiu publicat recent în revista știinţifică Nutrients.

O restricţie de 300 de calorii pe zi aduce beneficii majore de sănătate și normoponderalilor

Înlăturând aproximativ 300 de calorii din dieta lor zilnică, persoanele cu greutate normală sau cu doar câteva kilograme în plus își pot reduce riscul de afecţiuni grave, precum diabetul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu publicat recent în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Studiu: băuturile dulci, inclusiv sucurile naturale de fructe, cresc riscul de cancer

Băuturile dulci, fie că vorbim despre sucurile carbogazoase, fie despre fresh-urile de fructe, pot spori riscul de cancer, avertizează un studiu publicat în British Medical Journal de o echipă de cercetători de la Universitatea Sorbona, din Paris. Impactul zaharurilor din acele sucuri ar putea fi cauza.

Germania va permite în continuare uciderea selectivă a puilor din ferme

O curte superioară din Germania a decis că este legal ca producătorii de carne de pui și ouă să omoare puii de sex masculin nedoriţi. Uciderea puilor de sex masculin este practicată în majoritatea fermelor industriale, în toată lumea. După ce este identificat sexul puilor, miliarde dintre ei sunt uciși imediat după eclozare, prin tocare...

Raport: peste jumătate din «carnea» consumată în 2040 nu va proveni de la animale

Peste două decenii, alimentele din carne sau cele care doar imită gustul lor se vor regăsi din belșug pe mesele consumatorilor, dar 60% dintre acestea vor proveni fie de la carnea crescută în laborator, fie de la alternative produse din plante, arată un raport al firmei de consultanţă strategică AT Kearney.

12 luni dintr-un an: vitamina B12

Să-i spunem David; numele este fictiv, dar cazul este real. Tânăr (27 de ani), înalt (peste 1,82 cm), masiv (peste 108 kg) fără a fi gras, mai de grabă plin de muşchi dezvoltaţi prin ridicatul greutăţilor, nu fuma şi nu consuma alcool.

Ce să mai cred?

Favorizată de explozia de mijloace de comunicare, informaţia circulă halucinant, între alb și negru, absolut și relativ. Mediul de transmisie se confundă cu mesajul, iar cititorul obișnuit devine, pe rând, consumator, autoritate, beneficiar sau victimă.

Carnea roșie și carnea albă, la fel de nocive din perspectiva colesterolului

În ciuda convingerii generale, consumul de carne roșie (porc) și consumul de carne albă (pui) au efecte similare asupra nivelului de colesterol din sânge, susţine un studiu publicat ieri în American Journal of Clinical Nutrition.

Depresia, asociată cu alimentaţia bogată în grăsimi și obezitatea

Existenţa unei legături între obezitate și depresie a făcut obiectul studiului cercetătorilor știinţifici deja de ceva timp. Însă aceștia nu au reușit să descopere modul în care cele două boli se influenţează una pe cealaltă. Până acum.

The Economist: Consumul global de carne crește constant

Consumul de carne crește la nivel global, pe măsură ce populaţii din zone mai sărace încep să își crească veniturile.

Ce am pierdut când am renunţat la pământ

La începutul anilor 1900, un fermier american de rând producea destulă mâncare pentru a hrăni o familie de 5 persoane. Astăzi, un fermier american și-ar putea îndestula familia și încă 100 de persoane, în medie. Cu toate acestea, la nivel global riscăm să intrăm în imposibilitatea de a hrăni o populaţie în creștere. Cum am...

Studiu: Chiar și o felie de bacon pe zi crește riscul de cancer colorectal

Bacon, cârnaţi, hot dog, salam. Doar lista aceasta, de una singură, este capabilă să trezească fantezii culinare pline de culoare, miros și savoare. Însă aceeași listă a celor mai consumate cărnuri procesate comunică un risc de cancer de stomac și colon care ucide sute de mii de oameni, prematur, în fiecare an.

Restaurant vegan adventist din Australia, pe locul 1 regional în TripAdvisor

Un restaurant vegan adventist dintr-o localitate turistică foarte populară în Australia a fost cotat pe primul loc în regiune de TripAdvisor.

50 de alimente pentru viitorul planetei

Până în anul 2050 se preconizează că planeta va fi populată de 10 miliarde de oameni, care vor avea nevoie de o alimentaţie nutritivă din resurse tot mai puţine. Însă, sistemul alimentar actual este nesustenabil, contribuie la încălzirea globală și trebuie reformat în mod radical, avertiza un raport alcătuit de 130 de cercetători din toată...

Reziduuri de pesticide, detectate la 70% dintre alimente după spălare

Peste 70% dintre legumele și fructele proaspete vândute în Statele Unite conţin particule de pesticide chiar și după ce au fost spălate, arată un raport anual asupra datelor furnizate de Departamentul Agriculturii din SUA.

Băuturile dulci, asociate cu un risc crescut de deces

Ultimul lucru la care s-ar gândi adolescenta plină de viaţă care pozează pentru o reclamă la cea mai populară băutură carbogazoasă din lume este că băutura pe care o ţine în mână este de fapt opusul a ceea ce transmite ea. Un studiu publicat luni în jurnalul Circulation, al Asociaţiei Cardiologilor Americani, a făcut public...

Mâncarea fast-food s-a schimbat în ultimii 30 de ani. Și nu în bine.

Nimeni nu pretinde că mâncarea de tip fast-food poate fi sănătoasă (cu excepţia celor care o produc sau o vând), dar căderea în ispitele dulci sau picante ale acesteia este aproape inevitabilă, pe măsură ce oferta restaurantelor de acest tip se diversifică, iar preţul rămâne destul de accesibil. Cei care adoră gustul acestor alimente preparate...

Controversă în jurul unui studiu despre pesticidele din hrana noastră

Un studiu care a analizat recent efectul alimentelor organice asupra nivelului de pesticide din organismul consumatorilor a concluzionat că renunţarea la alimentele produse convenţional generează o scădere semnificativă a nivelului de pesticide. Voci pertinente atrag însă atenţia că povestea este mai complicată decât atât.

Top 3 crize globale cu care ne confruntăm azi

„Eh, ecologiștii nu văd decât crize”, comenta cineva pe Facebook la un articol în care organizaţia Greenpeace avertiza că depozitarea deșeurilor nucleare este o criză globală ce trebuie rezolvată urgent. Oare chiar folosim cuvântul „criză” prea lejer, pentru că nu găsim alte mecanisme de a atrage atenţia pe niște probleme cu adevărat importante? Sau chiar...

WWF lansează o platformă care urmărește traseul alimentelor

După numeroase scandaluri privind provenienţa, calitatea și securitatea alimentelor, cel mai recent scandal privind exportul de carne de la vaci bolnave din Polonia în ţări europene, inclusiv în România, s-a creat o nevoie de a transparentiza și urmări tot lanţul alimentar pe care trebuie să îl parcurgă un aliment cumpărat de la raft. World Wildlife...