Hrănătatea. Despre hrană și sănătate cu dr. Michael Orlich, de la spitalul universitar din Loma Linda
Când fondatorii spitalului universitar din Loma Linda (California, SUA) i-au așezat temelia, scopul lor era unul oarecum paradoxal. Creștini până în măduva oaselor, și adventiști pe deasupra (adică animaţi de credinţa că Hristos va reveni foarte curând pentru a încheia această istorie și a le deschide celor mântuiţi porţile veșniciei), ei au construit un ecou...
Românii mănâncă fast-food de 2 miliarde euro
Două miliarde de euro. Atâta cheltuie anual românii pentru hrana procurată de la fast-food. În schimb, pentru a face sport la o sală de fitness, nu se arată dispuși să plătească mai mult de 300 de milioane de euro.
Orașul în care mâncarea McDonalds este considerată sănătoasă
Primul lucru care te șochează atunci când pășești pentru prima dată în orășelul britanic Tamworth e mirosul inconfundabil de prăjeală. Desemnat de Daily Mail drept „capitala obezităţii din Marea Britanie", Tamworth este orașul în care mâncarea de McDonald`s este considerată sănătoasă.
Ingredientul secret al meniurilor fast-food
Ingredientele ciudate din mâncarea fast-food nu mai surprind pe nimeni. Când cumperi hamburgeri sau înghţeată de la restaurante fast-food, cel mai probabil vei mânca și celuloză microcristalină, sau E460 i. Deși e aprobată de autorităţile care reglementează industria alimentară, folosirea ei din ce în ce mai mult ne amintește de o industrie în care profitul...
O revoluţie care nu mai poate aștepta – obiceiurile alimentare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, braţul Organizaţiei Naţiunilor Unite care se preocupă cu starea de sănătate pe glob de 60 de ani, tocmai a declarat război celui mai periculos tip de grăsimi alimentare – grăsimile trans artificiale. Miza? Să salveze 500.000 de vieţi anual.
Preferinţele noastre culinare distrug planeta
Cu toate că reprezintă un infim procent de numai 0,01% dintre toate formele de viaţă de pe Pământ, omenirea, de la începuturile ei și până în prezentul celor 7,6 miliarde de locuitori ai planetei, a cauzat dispariţia a 83% dintre mamiferele sălbatice și a aproximativ 50% dintre plante, concluzionează o evaluare extinsă a Institutului Știinţific...
Mâncărurile nesănătoase acţionează ca drogurile
Mâncarea nesănătoasă poate duce la modificări ale circuitelor cerebrale, generând dependenţa de dulciuri, fast-food sau alimente grase. Această concluzie a oamenilor de știinţă explică, în parte, de ce le este atât de greu oamenilor să renunţe la alimentele nocive.
Ce se întâmplă cu metabolismul după ce mănânci fast-food
Sunt suficiente doar câteva zile de alimentaţie fast-food bogată în grăsimi pentru a deregla metabolismul, anunţă Time, citând un studiu care le poate oferi un răspuns celor care se străduiesc să înţeleagă cauzele obezităţii. Partea surprinzătoare a studiului constă în rapiditatea cu care grăsimile acţionează, reușind să modifice întregul sistem metabolic al organismului.
Eliminarea alcoolului, a cărnii și a zahărului din alimentaţie reduce riscul de cancer
Într-un nou plan global de prevenire a cancerului, prezentat la Congresul European pentru Obezitate de la Viena, cercetătorii au arătat că excluderea din alimentaţie a cărnii, a alcoolului și a băuturilor care conţin zahăr reduce semnificativ incidenţa cancerului.
Dietele sărace în carbohidraţi pot scurta viaţa
O dietă care se bazează pe reducerea semnificativă a carbohidraţilor din farfurie poate reduce speranţa de viaţă cu până la 4 ani, sugerează un studiu publicat în The Lancet Public Health.
Dependenţa de alimente procesate se poate derula după modelul adicţiei de droguri
Dacă vă gândiţi că dependenţa de droguri și slăbiciunea în faţa gustului irezistibil al alimentelor junk food sunt subiecte la un univers distanţă unul de celălalt, studiile indică o conexiune neașteptată între cele două.
Cât de mult te îngrașă produsele fast-food
O cercetare publicată în Buletinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a arătat cu cât crește valoarea medie a indicelui de masă corporal (BMI) cu fiecare porţie de produse fast-food consumată.
Dieta mediteraneeană ajută în depresie
În vederea îmbunătăţirii aspectului fizic, oamenii își schimbă adesea stilul de viaţă și alimentaţia. În cel mai recent studiu publicat în jurnalul Molecular Psychiatry, cercetătorii au arătat însă că ceea ce mâncăm are o influenţă directă și asupra sănătăţii mintale, nu numai asupra sănătăţii fizice.
Copiii rămân ţinta restaurantelor fast-food
Copiii rămân ţinta predilectă a restaurantelor fast-food. În ciuda promisiunilor făcute, producătorii și comercianţii de fast-food nu demonstrează decât o intensificare a eforturilor de marketing către preșcolari, copii și tineri.
Universitatea Loma Linda spune „bye bye” mâncării de tip junk
La Loma Linda University Health, studenţii învaţă cum să cultive armonia organismului lor, ca un tot al sănătăţii fizice, psihice și spirituale. Un loc de cinste în abordarea holistică pe care sistemul de învăţământ o are asupra sănătăţii îl ocupă alimentaţia sănătoasă. Din această perspectivă, decizia universităţii de a înlocui mâncarea nesănătoasă din automatele școlii...
Consumul de fast-food creşte riscul de depresie
Cercetătorii din Spania au reuşit să descopere o relaţie de tip „doză-răspuns", între consumul de produse fast-food şi depresie. Astfel, cu cât oamenii mănâncă mai des de la fast-food, cu atât riscul este mai ridicat.
Un adolescent a orbit după ce a mâncat doar cartofi prăjiţi și chipsuri câţiva ani
Un adolescent de 17 ani, din Marea Britanie, a suferit o pierdere ireversibilă a vederii după mai mulţi ani în care a mâncat doar cartofi prăjiţi, chipsuri și pâine albă. Experţii au folosit cazul lui ca o avertizare publică împotriva „mofturilor” la mâncare.
Creștere incredibilă a numărului vârstnicilor bolnavi de cancer
Oamenii de știinţă din Marea Britanie au avertizat că numărul persoanelor de vârsta a treia diagnosticate cu cancer va crește cu 80% în următorii 20 de ani.
Chimia şi psihologia din spatele dependenţei de fast food (4 studii de caz)
Probabil că oricine priveşte în spatele cortinei industriei producătoare de fast food nu se aşteaptă să găsească companii interesate de sănătatea publicului. Şi de multe ori interesul pentru sănătate este subsumat interesului pentru profit. Însă o anchetă de investigaţie, efectuată de un jurnalist laureat cu premiul Pulitzer, scoate la iveală nu doar strategiile de marketing,...
SUA: Până la 40% din alimente ajung la gunoi
Un studiu despre percepţiile, atitudinile și comportamentele tinerilor americani arată că aceștia obișnuiesc să arunce mâncarea fără a considera că există o problemă reală în modul în care se raportează la alimente și la deșeurile alimentare.
Milioane de copii britanici, prea săraci pentru o alimentaţie sănătoasă
Aproape patru milioane de copii din Marea Britanie fac parte din familii care depun eforturi majore pentru a-și putea permite achiziţionarea de fructe, legume și alte alimente care contribuie la un stil de viaţă sănătos, se arată într-un raport al organizaţiei Food Foundation.